1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG Közép-Európa az új világrend nyertesei közé kerülhet

Közép-Európának jó esélye van rá, hogy a koronavírus-világjárvány nyomán létrejövő új világrend nyertesei közé tartozzon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dél-lengyelországi Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülővárosában. A világjárvány alatt Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia komoly szolidaritásról tett tanúbizonyságot, és a kihívások ellenére megerősítette kapcsolatait egymással - hangsúlyozta a tárcavezető a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek találkozóján.

HORVÁTORSZÁG Lemondott a horvátországi Szociáldemokrata Párt elnöke

(MTI)

Davor Bernardić, a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke pártja választási veresége után rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a vezetésről, és nem indul a pártelnöki tisztségért. Közölte: a párton belüli választásokig Zlatko Komadina, az SDP alelnöke veszi át ideiglenesen a párt vezetését. A szociáldemokraták statútuma szerint a parlamenti választások után legfeljebb 150 napon belül össze kell hívni a tisztújító közgyűlést. Bernardić jelezte, hogy nem kíván részt venni a kampányban, és a pártelnökjelöltekről sem nyilatkozott. 

EGYESÜLT ÁLLAMOK Külföldi diákok nem tanulhatnak tovább olyan amerikai egyetemen, ahol csak online oktatás folyik

(Pixabay)

Külföldi diákok az ősztől nem tanulhatnak tovább olyan egyetemeken, amelyeken a koronavírus-járvány miatt csak online oktatás folyik; vagy elhagyják az Egyesült Államokat, vagy átiratkoznak személyes oktatást folytató egyetemekre - jelentette be az amerikai bevándorlási hivatal (ICE). A döntés érvényes azokra a külföldi diákokra is, akik még csak most érkeznének az amerikai egyetemekre. Ők nem kapnak beutazó diákvízumot, ha a 2020-2021-es tanévre csakis online kurzusokat hirdető egyetemeken tanulnának. A rendelkezés az F-1, M-1 típusú vízummal az Egyesült Államokban tartózkodókra vonatkozik. Ezekkel a vízumokkal tudományos munkát végző kutatók és diákok jogosultak. Egyelőre nem tudni, hogy a döntés hány diákot érinthet, az ICE adatai szerint azonban 2019-ben 388 ezer 839 F-vízumot, és 9 ezer 518 M-vízumot adtak ki.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Betiltanák a TikTokot

(Pixabay)

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte: keresik a módját, hogyan tilthatnák be a TikTok nevű kínai mobilapplikációt. Az alkalmazásról a politikus úgy nyilatkozott: csak azoknak ajánlott letölteni, akik szeretnének privát információt adni a Kínai Kommunista Párt kezébe. A TikTokot egyébként már több amerikai politikus is kritizálta. Szerintük nemzetbiztonsági fenyegetést jelent a kínai tulajdonú alkalmazás, mert azt – állításuk szerint – személyes felhasználói adatok gyűjtésre használják.

OLASZORSZÁGRózsaszín havat vizsgálnak az Alpokban

(MTI)

Olasz kutatók az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú havat vizsgálják. A gleccserek felszínének rózsaszín hava algák számlájára írható, Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak. „Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban” - magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta. Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon