1-HÉT

Pixabay

EGYESÜLT ÁLLAMOK Méregdrága lesz a koronavírus elleni gyógyszer

Beárazták és megállapodtak, szeptemberig csak az Egyesült Államokban forgalmazzák a remdesivirt. Adagonként 390 dollárért árulja a koronavírus elleni, remdesivir nevű gyógyszert a kifejlesztő amerikai cég, a Gilead Sciences. Később, amikor már nemcsak a kormányok, hanem a biztosítók is megvehetik, 520 dollár lesz egy fiola ára. Egy ötnapos kezeléshez ebből hatra van szükség, így 3120 dolláros ár soknak tűnhet, de az ellátórendszernek megtakarítást jelent, ha a betegek minél hamarabb, gyógyultan távoznak a kórházból – írta a The Washington Post.

KÍNA Új, emberekre is fertőző vírust mutattak ki Kínában

(Pixabay)

Új sertésinfluenza-vírust mutattak ki Kínában, amely embereket is képes megfertőzni – írta a BBC hírportálja. Mivel a törzs új, az embereknek nem alakulhatott ki erős immunitása ellene. Az új vírust leíró tudósok az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) a sertések és az iparágban dolgozó emberek ellenőrzésére szólították fel az illetékeseket. A legutóbbi, pandémiát okozó influenzavírus, a 2009-es sertésinfluenza kevésbé volt halálos, mint amennyire attól tartottak, főként azért nem, mert az idősebb emberek valamennyire védettek voltak ellene korábbi, hasonló vírustörzsekkel való találkozásaik miatt. 

LENGYELORSZÁG Szoros küzdelem várható az elnökválasztás második fordulójában

 

(MTI)

Szoros küzdelmet várnak az elemzők a lengyel elnökválasztás július 12-i második fordulójában, amelyben a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje mérkőzik meg egymással. A vasárnapi első fordulóban a szavazatok 99,77 százalékos feldolgozottsága alapján Andrzej Duda a voksok 43,67 százalékát, Rafal Trzaskowski pedig a szavazatok 30,34 százalékát nyerte el.

IZRAELVérvörösre festették a Trump terén álló szökőkút vízét

(MTI)

Vérvörösre festették ismeretlenek a Petach-Tikván található Trump téren a szökőkút vízét a ciszjordániai annektálás elleni tiltakozásként - jelentette az izraeli katonai rádió. „Vérrel fogunk fizetni az annektálásért” - írták a téren a kőre festett graffitin a tiltakozók, hogy felhívják a figyelmet a július elsejére tervezett, a Donald Trump amerikai elnök béketerve alapján Izraelnek ígért ciszjordániai területek bekebelezésének veszélyeire. Donald Trumpról egy évvel ezelőtt neveztek el teret Petach-Tikván hálából a Benjámin Netanjahu nevével fémjelzett izraeli politika támogatásáért, és az amerikai nagykövetség a fővárosként elismert Jeruzsálembe költöztetéséért Tel-Avivból.

OLASZORSZÁG, ALBÁNIA3,5 tonna kábítószert foglaltak le

(MTI)

Kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői csoport 37 tagját fogták el albán és olasz rendőrök, 3,5 tonna marihuánát, kokaint és hasist foglaltak le, amelynek becsült feketepiaci értéke meghaladja a 40 millió eurót  - közölte az Eurojust. Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint a lefoglalt kábítószermennyiség legalább 7 millió fogyasztó ellátására lett volna elegendő.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon