1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Üzenet Brüsszelnek
 
A magyar kormány elkezdte tájékoztató kampányát a kényszerbetelepítés elleni népszavazással kapcsolatosan. A kampány fő üzenete: „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” A kormány az üzenettel azt szeretné elérni, hogy minél többen vegyenek részt a referendumon. A tájékoztató akció keretében közterületi, televíziós és rádiós hirdetések jelennek meg országszerte, emellett egy internetes oldal is tájékoztatást nyújt. „Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetőzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut. Brüsszelt meg kell állítani!” - áll a magyar kormány közleményében.
 
 
EURÓPA – Belpolitikai válság Horvátországba
 
A horvát ellenzéki pártok új választások kiírását követelik, mert a kormány hetek óta nem tudja biztosítani a parlamentben a többséget. A horvát nemzetgyűlés harmadik hete egyetlen törvényt sem tud elfogadni, mert a szűk kormánytöbbség és a pártfegyelem hiánya miatt döntésképtelen volt a szavazásoknál. A horvát kormányt azonban igencsak szorítja az idő, mivel a parlamenti többségnek június 7-ig meg kellene szavaznia az új alkotmánybírókat. A működőképes alkotmánybíróság hiányában még előrehozott választást sem lehetne tartani az országban. Ugyanis a horvát alaptörvény szerint a választások alkotmányosságáról és törvényességéről egyedül az alkotmánybíróság dönthet.
 
 
KÖZEL-KELET – Visszaszorulóban az Iszlám Állam Irakban
 
Irakban az általa korábban ellenőrzött területek csaknem felét már elveszítette az Iszlám Állam. Mindez az amerikai védelmi tárca legújabb jelentéséből derült ki. A Pentagon szóvivője szerint Irakban korábban megszállt területek mintegy 45 százaléka szabadult már fel, Szíriában viszont ugyanez az arány 16-20 százalékra tehető. Mint ismeretes Az Iszlám Állam 2014-ben robbanásszerű terjeszkedést hajtott végre, Irak északi és nyugati részén hatalmas területeket foglalva el, és tavaly al-Anbár tartomány központját, Ramádit is sikerült bevennie, amelyet december és január folyamán szabadított fel az iraki haderő.
 
Pixabay
 
 
OROSZORSZÁG – Obamka jégkrém
 
Csokoládé bevonatos jégrémmel próbált „enyhíteni” Moszkva és Washington fagyos viszonyán egy orosz jégkrémgyártó cég. Az Obamka, avagy kicsi Obama nevű fagyi csomagolásán ugyanis egy afrikai kisfiú mosolyog, fülében karikával. A jégkrémet gyártó Slavica nevű cég közlése szerint a termék egy, a gyerekeknek szóló kampány része, amely során „vidám” karakterekkel próbálják megfogni a fiatalokat. A különböző ízek és borítások pedig a Föld különböző rasszait jelképezik. Szerintük a kisfiú képét egy régi szovjet film ihlette. Az Egyesült Államok tisztviselői azonban nem találták viccesnek a jégrémet. Szerintük mindez egy aggasztó trend része, ugyanis az orosz állami média és Kreml-párti aktivisták is rendszeresen gúnyolják Barack Obama elnököt rasszista beszólásokkal.
 
Pixabay
 
 
EURÓPA – Lóversenyen nyert a brit királynő
 
A kilencvenedik születésnapját ünneplő II. Erzsébet brit királynő a férje, Fülöp edinburgh-i herceg társaságában vett részt a Windsori Királyi Lovasversenyen. A nagy hagyománnyal rendelkező versenyt általában unott arccal szokta végig követni a királynő. Idén azonban egy Barber’s Shop, avagy borbélyüzlet nevű ló vidám pillanatokat okozott  számára. A Royal Windsor lovas bemutatón természetesen fogadni is lehetett az állatokra. II. Erzsébet választása pedig a Barber’s Shop nevű lóra esett. Az állat nem okozott csalódást és megnyerte a Tattersalls & RoR Thoroughbred Ridden Show nevű betétversenyt. Őfelsége ezzel egy 50 font értékű Tesco vásárlási utalványt nyert és nagyon „örült” a győzelemnek. Bár vélhetően sosem fogja beváltani a kártyát, mivel a Tesco nem szerepel a királyi beszállítók listáján.
 
Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon