1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG – Felállították az ország karácsonyfáját

A hét elején Budapesten is felállították az ország karácsonyfáját daruval a tűzoltók az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A mintegy 18-20 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőt a veszprémi Rábané Trombitás Irma ajánlotta fel. A karácsonyfa adventtől vízkereszt napjáig díszíti a teret.

ALBÁNIAHatalmas földrengés rázta meg az országot

(MTI)

Az utóbbi 30 év legerősebb földrengését mérték Albániában. Sokan életüket vesztették és több száz ember megsérült a 6,4-es erősségű földrengés folyamán. A rengést követően a lakók kirohantak házaikból Tirana utcáira. Többen voltak, akik menekülés közben sérültek meg, és olyanok is, akik a törmelékek miatt szenvedtek sérüléseket, illetve nem tudtak kijönni az összedőlt épületekből.

NAGY-BRITANNIABűnösnek vallotta magát a halálkamion sofőrje

(MTI)

Bűnösnek vallotta magát illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvésben Londonban annak a bolgár rendszámú kamionnak a sofőrje, amelynek hűtőkonténerében október végén 39 vietnami állampolgárt holtan találtak Anglia délkeleti részén. A 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat. Robinsont a tárgyalás nyitónapján egyelőre csak arról kérdezték, hogy a vádpontok közül az illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvésben bűnösnek tartja-e magát, és a vádlott erre igennel válaszolt.

NÉMETORSZÁGBetörtek Drezdában a szász uralkodók palotájának világhírű kincstárába

(MTI)

Betörtek a németországi Drezdában a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárába. A kár nagysága egyelőre nem ismert - közölte a szászországi tartományi rendőrség. Az első német sajtójelentések szerint az eset igen súlyos, meglehet, hogy a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása történt a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárában, a Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészben, amelyben páratlan történelmi emlékeket és felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat állítottak ki. A Bild című lap értesülése szerint a betörők antik ékszereket és drágaköveket tulajdonítottak el, nagyjából egymilliárd euró értékben.

EGYESÜLT ÁLLAMOKManipulálhatja a Google a keresési eredményeket

(Pixabay)

Újabb vizsgálat jutott arra az eredményre, hogy a Google trükközhet a keresési eredményekkel, hogy ezzel formálja a felhasználók véleményét. Mivel a Google a keresője mellett számtalan szolgáltatást kínál a felhasználóknak, ezeken keresztül hihetetlen mennyiségű adattal rendelkezik róluk. Emiatt többekben felmerülhet a gyanú, hogy a keresések eredményeket akár torzíthatja is a Google, ilyen módon befolyásolván a felhasználókat. Egy nemrég lezárult vizsgálat eredménye szerint valóban ez a helyzet. Az amerikai ügyészek a vizsgálat során több mint 100 esetet elemeztek ki – írja a The Wall Street Journal. Ezek alapján úgy tűnik, a Google találati oldalára hathat a politika, bizonyos cégeket pedig „lejjebb” rangsorolja az algoritmus, mint például az Amazont vagy az eBayt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon