1-HÉT

EURÓPAI UNIÓ Megszavazta Várhelyi Olivért a külügyi bizottság

Várhelyi Olivér lesz a leendő Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa. A magyar biztosjelöltet először „pótmeghallgatásra”, majd írásbeli kérdések megválaszolására kötelezték, de végül a második körben rábólintottak a frakciók koordinátorai. Várhelyit a többi között Orbán Viktor magyar miniszterelnök Türk Tanácsban tett ajánlatáról, és Nikola Gruevszki magyarországi menedékjogáról kérdezték.

SVÉDORSZÁGA sikertelen integráció hatása

(MTI)

A menedékkérők sikertelen társadalmi integrációja és a rendőrség felkészületlensége is oka annak, hogy emelkedett a szervezett bűnözés szintje és az ezzel összefüggő erőszakcselekmények száma Svédországban - mondta Stefan Löfven svéd miniszterelnök a TT helyi hírügynökségnek adott interjújában. „A szervezett bűnözés a szegregáció, a munkanélküliség, a sikertelen iskolai tanulmányok és a kábítószerek iránti kereslet növekedése miatt tudott gyökeret verni” - vélekedett Löfven. „Svédország túl sok kudarcot élt meg az integráció kérdését illetően” - fűzte hozzá.

TÖRÖKORSZÁGFolytatódhat Törökország szíriai offenzívája

(MTI)

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint sem Washington, sem Moszkva nem tett eleget az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokban foglalt vállalásának, amely értelmében az Ankara által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia – a tartós fegyvernyugvás érdekében – záros határidőn belül kivonul a határ menti sávból Észak-Szíriában. Cavusoglu az ankarai parlamentben képviselők kérdéseire és bírálataira azt felelte, hogy amennyiben Törökország ily módon nem jut eredményre, és a térség „nem tisztul meg a terroristáktól”, Ankara megteszi, ami szükséges, és újraindítja a hadműveletet az YPG ellen.

HONGKONGPatthelyzet alakult ki a rendőrök és a tüntetők között 

(MTI)

Patthelyzet alakult ki a rendőrök és a velük szemben felsorakozott, több száz tüntető között a Hongkongi Műszaki Egyetemnél, ahol több mint napja tartanak a minden eddiginél súlyosabb összecsapások. A tiltakozók egy része a rendőrségi felszólítás ellenére az egyetem kampuszán maradt, és a hatóságok távoltartására tüzet gyújtottak a bejáratnál. A rendőrök a hét elején benyomultak az egyetem területére, és néhány demonstrálót őrizetbe vettek. Néhány órával később a tüntetők megkísérelték tömegesen elhagyni a kampuszt, mire a rendőrök könnygázzal szorították vissza őket, így végül csak néhány embernek sikerült elmenekülnie, míg a többség visszavonulásra kényszerült.

MAGYARORSZÁGTour de Hongrie 2020

(Pixabay)

A magyar körverseny honlapjának beszámolója szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elfogadta a szervezők kérelmét, így a viadal kiváló időponttal került be a nemzetközi versenynaptárba: 2020-ban május 13. és 17. között rendezik a Tour de Hongrie-t, amelyen akár a legmagasabb kategóriájú, World Tour-csapatokat is láthatnak a nézők. A jövő évi, 103. olasz körverseny első három szakaszát május 9. és 11. között rendezik Magyarországon, mielőtt Olaszországban folytatja útját a mezőny. Az első etap egy 8,6 kilométeres budapesti időfutam lesz, majd Budapest-Győr és Székesfehérvár-Nagykanizsa szakaszokra kerül sor, két nappal később pedig rajtol az ötnapos magyar körverseny.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon