1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGÚj aréna, új mez

A magyar labdarúgó válogatott a mai napon, azaz november 15-én, este 19 órakor az Uruguay elleni felkészülési mérkőzéssel avatja fel a Puskás Arénát. A barátságos meccsre minden jegy elkelt, így a csapatok 67 ezer néző előtt futballoznak majd. A mérkőzés előtt sajtótájékoztatót tartottak, amely a magyar válogatott új hazai mezének a bemutatásával indult. Szabó Gergő, az MLSZ sajtófőnöke elmondta, hogy az új mezzel új szintre lépett a magyar csapat, ugyanis a németekhez, a belgákhoz és a spanyolokhoz hasonlóan mostantól a mieink is egyedi tervezésű mezekben lépnek pályára, amelyek nélkülöznek minden sablonmegoldást.

FRANCIAORSZÁGBarikádok a spanyol-francia határon

(MTI)

Katalán függetlenségpárti tüntetők lezárták az egyik forgalmas spanyol-francia határátkelőhelyet. Járműveikkel francia oldalról eltorlaszolták az autópálya forgalmát. Céljuk az, hogy Madrid engedje szabadon a jogtalanul bebörtönzött katalán politikusokat. A rendőrség több tucat tiltakozót előállított.

NAGY-BRITANNIAKibertámadás érte a brit Munkáspárt informatikai rendszerét

(Pixabay)

Kibertámadás érte a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt informatikai rendszerét, egy hónappal a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választások előtt. A Labour szóvivője beszámolójában fejlett módszerekkel végrehajtott nagyszabású támadásnak minősítette az incidenst. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a párt digitális felületeinek „robusztus” védelmi rendszerei miatt a kibertámadás kudarcba fulladt, és valószínűsíthető, hogy az adatok biztonsága nem sérült.

MEXIKÓMorales elhagyta Bolíviát

(Pixabay)

Egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba ment Evo Morales volt bolíviai elnök, aki menedéket kap Mexikóban - tudatta a mexikói külügyminiszter. „Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba” - írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében. Ebrard pár órával korábban jelentette be, hogy Morales politikai menedéket kért és kapott Mexikóban, mert úgy ítélték meg, hogy élete és testi épsége veszélyben van.

KÍNAUránt nyernének ki a tengervízből

(Pixabay)

A CNNC (China National Nuclear Corporation) az ország húsz egyetemének és kutatóintézetének összefogásával az urán tengervízből való kinyerésének technológiai szabványait, a szükséges berendezéseket és technológiai folyamatát akarja kifejleszteni. Az alapvető technológiai nehézség, hogy az urán koncentrációja rendkívül alacsony a tengervízben. A mérések szerint ugyanakkor az óceánok az ismert kitermelhető szárazföldi készleteknek az ezerszeresét, mintegy 4,5 milliárd tonna uránt tartalmaznak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon