1-HÉT

Pixabay

VILÁGAz USA hivatalosan is felrúgta a párizsi klímaegyezményt

Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát – jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter. Az USA ezzel megtette az első lépést a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrában, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba. Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény következetes ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, azt állítva, hogy azok gátolják az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

ROMÁNIABizalmat kapott az Orban-kormány

(MTI)

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament együttes ülése a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban kormányának. Ludovic Orban a szociáldemokrata Dancila-kabinet leváltása után kapott kormányalakítási megbízást. Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált Ludovic Orbannak: „Biztosíthatom, hogy Magyarország Románia új kormányával is kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet érdekeit szolgáló együttműködésre készül” - írja a közleményben a magyar miniszterelnök.

SKÓCIAHúszezren tüntettek Glasgowban az ország függetlenségéért

(MTI)

Mintegy húszezren gyűltek össze Glasgowban, hogy Skócia függetlenségéért tüntessenek. A megmozduláson részt vett Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője is. Öt éve ez volt az első alkalom, hogy a politikus megjelent egy skóciai függetlenségi rendezvényen. Sturgeon a nagygyűlés kezdete előtt kiadott közleményében azt írta: „a skót függetlenség még soha nem volt ilyen közelségben, valójában már elérhető távolságban van”.

EGYESÜLT ÁLLAMOKIowában találkozhat Donald Trump és Hszi Csin-ping

(MTI)

Donald Trump amerikai elnök Iowába, az elsősorban mezőgazdasági területként ismert közép-nyugati államba invitálja kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget. A találkozó célja, hogy az amerikai és a kínai elnök aláírjanak egy érdemi kereskedelmi megállapodást. A közel 16 hónapja tartó kereskedelmi háború elsősorban a Trump híveinek tartott farmereket sújtja különösen a korábban a kínai piacra termelő szójabab-termesztőket. Iowa ezért is lenne emblematikus választás, hiszen ennek az államnak a kukorica, a búza és az állattenyésztés mellett éppen a szója a legfőbb mezőgazdasági terméke.

EGYESÜLT ÁLLAMOKAz Apple 2,5 milliárd dollárt adományoz a kaliforniai lakhatási válság enyhítésére

(Pixabay)

Az Apple 2,5 milliárd dollárt adományoz a kaliforniai lakhatási válság enyhítésére, csatlakozva ezzel a Google, a Facebook és a Microsoft hasonló erőfeszítéseihez - jelentette be a kaliforniai székhelyű cég. Közleményében az Apple leszögezte: az összeggel elérhető árú bérlakások építését kívánja támogatni. Kaliforniában különösen meredeken emelkednek az ingatlanárak, és a piacon nincs annyi megfizethető lakás, amennyit a térség gazdasági növekedésének üteme megkövetelne. Ezért egyre több, úgynevezett kisember kénytelen elköltözni az államból, köztük tanítók, tűzoltók, mentősök is.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon