1-HÉT

MTI

NAGY-BRITANNIA – Halasztást kért Brüsszeltől Boris Johnson

Levélben fordult Brüsszelhez Boris Johnson, hogy formálisan újabb három hónappal, vagyis január 31-ig hosszabbítsák meg Nagy-Britannia kilépési határidejét, amely október 31-ével lett volna hatályos. A tagállamokkal aláírt kilépési megállapodást igen, annak ütemtervét azonban nem fogadta el a brit parlament alsóháza. Johnson leszögezte: annak ellenére kéri az újabb halasztást, hogy ő továbbra is a jövő csütörtöki kilépést szeretné keresztülvinni, azonban ez jelenleg nem tűnik kivitelezhetőnek.

ÉSZAK-MACEDÓNIA – Előrehozott választást tarthatnak

(MTI)

Április 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak Észak-Macedóniában – ebben állapodtak meg a legnagyobb politikai pártok vezetői. Az előrehozott választást Zoran Zaev miniszterelnök javasolta, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amelyet főként Franciaország ellenkezése miatt hoztak meg. Az uniós bővítés 2013-ban rekedt meg, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors tárgyalásokat folytatnia az EU-val – Brüsszel főként az Európát érintő migrációs hullám és a Brexit körüli gondok miatt háttérbe szorította a csatlakozási tárgyalásokat. A becslések szerint a következő bővítésre 2025 előtt nem lehet számítani.

AUSZTRIA – Kurz a Zöldek listavezetőjével tárgyalt

(MTI)

Három és fél órás tárgyalást folytatott a kormánykoalíciós kilátásokról az osztrák Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke. Ez volt a két pártelnök első négyszemközti, ismerkedő jellegű megbeszélése. A Zöldekkel kezdett tárgyalások várhatóan több időt vesznek majd igénybe, mivel ők korábban még nem vettek részt kormányzati munkában, és képviselőik közül többen újak a parlamentben - mondta el a tárgyalásokról nyilatkozva Sebastian Kurz. Az ÖVP listavezetője leszögezte: a megbeszélések alapján dől majd el, érdemes-e megkezdeni a koalíciós tárgyalásokat, vagy sem.

KANADA – Trudeau úgy nyert, hogy részben veszített

(MTI)

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Kanadai Liberális Pártja nyerte az előző napi parlamenti választásokat, de a megszerzett voksok csak a kisebbségi kormányzáshoz elegendőek - derült ki a kanadai választási bizottság előzetes eredményeiből. A legfrissebb eredmények szerint a liberálisok 156 mandátumot szereztek a 338 fős parlamentben, ahol eddig abszolút többséggel (177 hely) rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy Trudeau-nak a sikeres kormányzáshoz az Új Demokrata Párt (NDP) nevű kis baloldali tömörülésre kell támaszkodnia, amelynek 24 mandátuma van az új törvényhozásban.

LIBANON – Tüntet a lakosság egyharmada

(MTI)

Megszorítás ellenes tiltakozók özönlötték el az utcákat Libanonban – sorozatban már a negyedik napja – a kormány lemondását követelve a gazdasági nehézségek miatt. A helyi tévétársaságok jelentései szerint az ország 4,5 millió lakosából 1,5 millióan vonultak az utcákra. Hiába mondott le a Libanoni Erők nevű keresztény párt négy minisztere, a tiltakozók kitartanak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon