1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGTarlós István visszavonul

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta: Tarlós István a listavezetésből származó fővárosi képviselői mandátumát nem kívánja átvenni. A jogszabály szerint a fővárosban a megválasztott 23 polgármester automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagja lesz, további kilenc mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztanak szét a listák között. A vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP hat kompenzációs mandátumot szerzett, így a lista első hat - főpolgármesterré illetve polgármesterré nem választott tagja - lett a kompenzációs mandátumok várományosa. A listát Tarlós István főpolgármester-jelölt vezette. A volt főpolgármester a választást követően nyíltan beszélt arról, hogy nyugdíjas lesz és sokat unokázik majd.

TÖRÖKORSZÁGElérték a teljesítőképességük határait a menekültek ellátásában

(MTI)

Törökország elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó menekültek ellátásában, a nemzetközi közösség nem reagált a korábbi figyelmeztetésekre, ezért Ankara megpróbálja megteremteni a hazatérés feltételeit Északkelet-Szíriában - írta Recep Tayyip Erdogan török elnök a The Wall Street Journalben (WSJ) megjelent véleménycikkében. Az amerikai napilap online felületén közzétett írásban Erdogan rámutatott, hogy országa a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta mintegy 3,6 millió menekültet fogadott be, akiknek az ellátása 40 milliárd dollárba került eddig, és ehhez közel sem kaptak elegendő támogatást. Kiemelte, már többször figyelmeztettek, hogy nemzetközi pénzügyi segítség nélkül nem fogják tudni megakadályozni azt, hogy emberek tömegei induljanak meg Európa felé, számos kormány azonban ezt fenyegetésnek állította be, és hárította a felelősséget.

NÉMETORSZÁGKurd tüntetők megtámadtak egy török kávézót 

(MTI)

Megtámadtak egy török kávézót kurd tüntetők a németországi Hernében, az incidensben öten megsérültek - jelentették német hírportálok. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi városban Törökország szíriai offenzívája ellen szerveztek demonstrációt, amelyen több százan vettek részt. A bejelentett megmozduláson a kurd nemzetiségű tüntetőket egy közeli török kávézóból provokálni kezdték, mire többen rárontottak az üzlethelyiségre, kárt okoztak a berendezésben és megsebesítettek egy embert. Egy élelmiszerboltot is megtámadtak, amelyet a rendőrség adatai szerint ugyancsak provokáció előzött meg. Ott egy nő és egy férfi sérült meg, kórházba szállították őket. A hét elején kirobbant erőszakot rendőrök fékezték meg, az összecsapásban két rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

HONGKONGA tüntetések ellenére megtartják a választásokat

(MTI)

A Hongkongban hónapok óta zajló, egyre több erőszakos eseménnyel tűzdelt tiltakozáshullám ellenére megtartják a novemberben esedékes kerületi tanácsi választásokat - jelentette ki Carrie Lam hongkongi kormányzó sajtótájékozatóján. A sajtótájékoztatót egy nappal az előtt tartották, hogy a hongkongi törvényhozás három hónap után ismét összeült. A legutóbbi ülésszakot július 1-én, a tervezettnél előbb lezárták, miután demonstrálók egy része betört a kormányzati irodáknak helyet adó épületkomplexumba és megrongálta az üléstermet.

SPANYOLORSZÁGIsmét nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont ellen

(MTI)

Ismét nemzetközi elfogatóparancsot adott Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen a spanyol legfelsőbb bíróság. A határozatot néhány órával azután hozta meg Pablo Llarena bíró, hogy a legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre. A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a függetlenségi politikust, aki két évvel ezelőtt odamenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon