1-HÉT

Pixabay

ENSZ Elfogyott a pénz

Vészesen kevés pénz maradt a szervezet működési költségeire, szeptember végén 230 millió dolláros hiány alakult ki, és október végére a tartalékok is elfogyhatnak. Annak érdekében, hogy biztosítani tudják az alkalmazottak bérét az év végéig, megszorító intézkedéseket kell hozni, például el kell halasztani a konferenciákat, csökkenteni kell az alkalmazottak utazását, az árubeszerzést, takarékoskodni kell a energiafelhasználással, és felül kell vizsgálni a szervezet által nyújtott szolgáltatások körét - írta Antonio Guterres főtitkár 37 ezer alkalmazottnak levélben, amelyet az AFP hírügynökség is megismerhetett.

EURÓPAI UNIÓSzigorúbb szabályozás a közutak biztonságának fokozására

(Pixabay)

Az Európai Unió Tanácsa olyan módosításokat fogadott el, amelyek szigorítják a közúti infrastruktúra kezelésére vonatkozó szabályokat a halálos kimenetelű és a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek számának csökkentése érdekében. Tájékoztatás szerint a tagországok bel-, és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán elfogadott módosítás célja az, hogy a 2010-es adatokhoz képest 2020-ig a felére, 2050-ig pedig közel a nullára szorítsa vissza a halálos kimenetelű közúti balesetek számát.

NÉMETORSZÁGTerrorcselekmény Limburgban és Halle városában

(MTI)

Terrorcselekménynek minősítették a németországi Limburgban hétfőn történt teherautós ütközést. A Hessen tartományi kisvárosban hétfőn késő délután egy teherautó belehajtott több autóba, az ütközésben nyolc ember megsérült, köztük a teherautó vezetője. A ZDF értesülése szerint a sofőr egy 30 év körüli szíriai férfi volt, aki lopta a járművet. A német sajtó információi szerint 17 ember sérült meg. A tragikus hírhez kapcsolódik egy másik is, amely szerint lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában egy zsinagógánál, a helyi rendőrség első adatai szerint legalább ketten meghaltak.

KOSZOVÓ Kurti bejelentette győzelmét

(MTI)

A radikális megnyilvánulásairól ismert Albin Kurti, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt alapítója és elnöke bejelentette, pártja nyerte meg Koszovóban a vasárnapi előrehozott parlamenti választást, és meg is kezdi a kormányalakítás előkészületeit. Már a két évvel ezelőtti előrehozott választás meglepetése is az Önrendelkezés volt, amely a második helyen végzett több mint 27 százalékkal. Ezzel megduplázta a három évvel korábbi eredményét, most pedig a legtöbb szavazatot kapta. A nem hivatalos végeredmény szerint az ultranacionalista és szélsőbaloldali elveket valló Önrendelkezés a voksok 25,79 százalékát kapta. A második helyen Isa Mustafa volt kormányfő balközép pártja, a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végzett 25,05 százalékkal, míg a Kadri Veseli házelnök vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) a voksok 21,15 százalékát szerezte meg.

NAGY-BRITANNIAHatalmas bálna úszott a Temze folyóban

(Pixabay)

Egy legalább ötméteres hosszúszárnyú bálnát láttak a Temze folyóban, London keleti részén, írja a Guardian. 99.9999% biztosak vagyunk benne, hogy ez egy hosszúszárnyú bálna. Többen is látták – nyilatkozott a Londoni Kikötőigazgatóság (PLA) szóvivője. Az állatot a hétvégén többen is felfedezték a folyóban, később búvárok erősítették meg a jelenlétét. A beszámolók szerint jól érzi magát, normálisan viselkedik. Úgy öt-hat percenként jön a felszínre a vízből, ami teljesen rendben van. Tavaly egy beluga, más nevén fehér delfin jelent meg a Temzében és töltött ott több mint három hónapot, de az már biztos, hogy a két állat nem egy és ugyanaz, még fajtájukban is eltérnek egymástól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon