1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG - EURÓPAI UNIÓTrócsányi László helyett Várhelyi Olivér

A mondvacsinált politikai vádak miatt leszavazott Trócsányi László helyett Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelöli a magyar miniszterelnök Uniós biztosnak. A 47 éves Várhelyi Olivért Brüsszelben technokratának és felkészültnek tartják. A jelölt Dániában tanult európai uniós jogot, konfliktustűrő és kemény tárgyalópartner, az ő esetében esetében nem sok kivetnivalót találhat az Európai Parlament.

AUSZTRIAStrache kiszáll a politikából

(MTI)

Befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt korábbi vezetője, akinek ibizai videóbotránya miatt a nyáron felbomlott az előző kormánykoalíció. Strache sajtótájékoztatón jelentette be Bécsben, hogy felfüggeszti párttagságát, és a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

KÍNAHetvenéves a Kínai Népköztársaság

(MTI)

A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján nagyszabású katonai parádét tartottak a kínai főváros, Peking szívében található Tienanmen téren. Az eseményen részt vett Hszi Csin-ping kínai elnök, aki a kormányzat több magas rangú tagjával, valamint Csiang Zö-min és Hu Csin-tao korábbi elnökökkel együtt vonult be az egykori császári palota Mennyei Béke Kapujának (Tienanmen) nevezett bejárata fölött húzódó mellvédre, ahol 1949. október 1-én Mao Ce-tung, az ország egykori vezetője kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. A kapuval szemben, amely fölött ma is Mao portréja látható, a több mint 440 ezer négyzetméteres Tienanmen tér fekszik. A térre vezető Csang'an sugárúton csaknem 15 ezer katona és több száz hadi jármű sorakozott fel.

MAGYARORSZÁG -EURÓPAAz UEFA 50 ezer fát ajándékoz Budapestnek az Európa-bajnokságra

(Pixabay)

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összesen 600 ezer fát ültetne a jövő nyári Európa-bajnokság 12 helyszínén. Ez városonként 50 ezer fát jelent, annyi jutna Budapestre is - jelentették be, a végrehajtó bizottság ljubljanai ülésén. A környezetvédelem mellett többek között ezzel az akcióval is ünnepelnék az Európa-bajnokságok 60. évfordulóját. A mérkőzéseket Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik.

ANTARKTISZ315 milliárd tonnás jéghegy szakadt le

(Pixabay)

Egy 315 milliárd tonnás darab tört le az antarktiszi Amery parti jégmezőről, a jéghegy 1580 négyzetkilométeres. Több mint ötven éve nem szakadt le ekkora darab az Ameryről, utoljára az 1960-as évek elején született nagyobb jéghegye, az 9 ezer négyzetkilométeres volt. A most letört darabot nagysága miatt folyamatosan monitorozni kell, mert a későbbiekben veszélyt jelenthet a hajózásra.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon