1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG - EGYESÜLT ÁLLAMOKTovábbra is vízum nélkül

A magyar állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetőivel Washingtonban. A magyar miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta: 36 olyan ország van a világon, amelynek állampolgárai számára nem kell vízum az Egyesült Államokba történő beutazáshoz. Hozzátette azt is, hogy megállapodtak a vízummentesség hosszú távú fenntarthatósága érdekében szükséges magyar törvényhozási lépések listájáról, és ezeket a jövőben el is fogják végezni.

EURÓPAI UNIÓKözel 12 milliárd eurónyi hamisított árut foglaltak le

(MTI)

Mintegy 438 millió hamisított árut foglaltak le az Európai Unióban 2013 és 2017 között, amelyek becsült értéke csaknem 12 milliárd eurót tett ki - közölte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO). A lefoglalt tételek összértékének mintegy 70-85 százalékát a nemzeti piacokon belüli lefoglalások jelentik, míg a fennmaradó részt az unió határain kobozták el. Tagállami szinten a legjelentősebb piac Olaszország, amely lefedi a mennyiség 54 százalékát és a becsült érték 60 százalékát. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyes nagyobb tagállamokból - például Németország, Lengyelország és részben az Egyesült Királyság - nem állnak rendelkezésre adatok arról, hogy nemzeti piacaikon mennyi hamisított terméket foglaltak le.

HONGKONGÚjabb tüntetések

(MTI)

A rendőrség könnygázt vetett be Hongkongban a kormányellenes tüntetők ellen, akik a 15. hete folyó tiltakozások során a különleges közigazgatású város Tuen Mun negyedében gyújtópalackokkal támadtak rájuk. Néhány tüntető kínai zászlókat gyújtott fel, mások barikádokat emeltek. Sok üzlet bezárt, redőnyeiket a tulajdonosok leengedték. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett. Rendőrségi állítás szerint szélsőséges tüntetők vasrudakkal, parittyával és lézerrel voltak felfegyverkezve. A hatóságok lezárták a városnegyed és egy szomszédos kerület metrómegállóját. A hongkongi helyérdekű vasút egyes szakaszait is lezárták.

NAGY-BRITANNIACsődben a legrégibb utazási iroda

(Pixabay)

Csődbe ment és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein. A csőd hírét a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) jelentette be. A CAA, valamint a brit közlekedési minisztérium, a külügyminisztérium és az üzleti ügyek minisztériuma által ismertetett közös tájékoztatás szerint a CAA haladéktalanul hozzákezd már kidolgozott, Matterhorn-művelet nevű készenléti tervének végrehajtásához a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. Ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

KÍNANapokon belül megnyitja kapuit a világ legnagyobb repülőtere

(MTI)

Még szeptemberben működni kezd a világ legnagyobb repülőtere, a pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér - írja a The Sun. Október 1-e állami ünnep Kínában, a várakozások szerint a reptér egy nappal korábban, szeptember 30-án nyitja meg kapuit. Egyes kínai médiumok szerint a reptér fokozatosan, napok alatt fog működésbe állni szeptember végéig. Az építkezéssel július elejére végeztek. A reptér egyetlen terminálból áll, amelynek alapterülete 1,4 négyzetkilométer – vagyis nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja összesen. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy hatalmas távolságokat kellene megtenni a kapukig.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon