1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁGRekord alacsony vízállás a Dunán

Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás következtében a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul. Az előrejelzések alapján a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Október 16-án délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 cm volt a vízállás, ami 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án. Egy 71 éves rekord dőlt meg, és valószínűleg a most következő pár napban még újabb negatív vízállásrekordok születnek.

VILÁG Egy az ami biztos: klímaváltozás van!

(Pixabay)

Már az amerikai elnök szerint sem átverés az éghajlatváltozás. Donald Trump korábbi állításával kapcsolatban azt mondta, most már nem tagadja a klímaváltozást, nem biztos abban, hogy ember által előidézett jelenségről van szó. „Meghalunk, vagy változtatunk?” – skandálták a résztvevők Párizsban a múlt hétvégi klímaváltozás következményeire figyelmeztető tüntetésen. „27 Celsius fok október 13-án. Ezt normálisnak tartod?” – ez volt olvasható az egyik transzparensen.

EURÓPAI UNIÓ A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

(Pixabay)

A cigarettacsikkek szelektív gyűjtésével is csökkentené a hulladékok mennyiségét az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága. A testület az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló brüsszeli javaslathoz készített jelentést, és kiegészítette az eredeti listát. Ezen többek között szerepeltek az eldobható evőeszközök és szívószálak is. A belga Frédérique Ries által jegyzett módosítás elvárná, hogy 2025-re a műanyag palackok 90 százalékát gyűjtsék be elkülönítve. Emellett szelektíven gyűjtené a cigarettacsikkeket is, ennek költségeit pedig a dohányipartól szedné be.

VILÁGHÁLÓSoros kétmillió dollárral támogatja a Wikipédiát

(Pixabay)

Örömmel jelentette be honlapján a Wikipediát működtető Wikimedia Endowment, hogy Soros György kétmillió dollárral támogatja őket. Mint a közleményben írják, a világ egyik legjelentősebb filantrópja mindig is támogatta a szabad és nyitott társadalom eszméjét, beleértve a tudáshoz, az oktatáshoz és a különböző társadalmi és politikai kutatásokhoz való minél szélesebb körű hozzáférést.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Elhunyt a Microsoft név kitalálója

(Pixabay)

Elhunyt Paul Allen, a Microsoft informatikai óriáscég egykori társalapítója – jelentette be Allen befektetési vállalata. A 65 éves milliárdos a szülővárosában, Seattle-ben hunyt el rákbetegségével összefüggő komplikációk következtében. Paul Allen és Bill Gates, a Microsoft másik alapítója gyermekkori barátok voltak, és 1975-ben alapították meg a Microsoftot, a vállalat elnevezése Allentől származott.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon