1-HÉT

Pixabay

 
EURÓPA – A „titokzatos” Sadiq Khan
 
A brit önkormányzati választásokat követően egyre többen fogalakoznak London pakisztáni származású főpolgármesterének előéletével. Pontosabban egyre többen vetik Sadiq Khan szemére, hogy „rokonszenvezik” a szélsőséges dzsihadistákkal. Íme néhány példa azok közül, amelyek gyanakvásra adnak okot. A kilencvenes években, amikor fénykorát élte az iszlamizmus Londonban, Khan sógora, csatlakozott az al-Muhajiroun elnevezésű betiltott terrorista csoporthoz. Az ezredfordulót követően Khan személyesen is részt vett egy konferencián Sajeel Abu Ibrahim-mal, aki szintén a betiltott szervezet tagja volt. E-mellett Khan 2001-ben a Nation of Islam jogi képviselője volt egy perben, amelynek révén elérték, hogy szélsőséges vezetőjüket, Louis Farrakhant felmentsék egy 15 éves eltiltás alól. 2005-ben és 2006-ban a jelenlegi főpolgármester többször is meglátogatta a Woodhill börtönben a terrorizmussal vádolt Babar Ahmadot, akit 2012-ben adtak ki az Egyesült Államoknak. A férfi terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség és a tálibok anyagi támogatása miatt került börtönbe.
 
ÉSZAK-AMERIKA, LATIN-AMERIKA – Mindenki megtekintheti a Panama iratokat
 
A Panama-iratok néven elhíresült dokumentumok immár mindenki számára hozzáférhetőek. Mindezt a nemzetközi botrányt feltérképező Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának igazgatója jelentette be Washingtonban. Gerard Ryle az átláthatóság követelményére hivatkozva tette lehetővé, hogy bárki megvizsgálhassa, átnézhesse a dokumentumokat, amelyek hatása számos ország politikai elitjét is érinti. A dokumentumok azonban, a források védelme érdekében, nem eredetiben tanulmányozhatóak, hanem kivonatos formában. Gerard Ryle egyébként azt is felvetette, hogy aki nekiáll tanulmányozni a dokumentumokat és annak nyomán új cégekre és új nevekre bukkan, okvetlenül vegye fel a kapcsolatot a washingtoni székhelyű konzorcium munkatársaival.
Az iratok ezen az oldalon érhetők el: https://offshoreleaks.icij.org/
 
Pixabay
 
AFRIKA – Vadonatúj mecset épül több mint százezer hívő számára
 
Algéria a világ egyik legnagyobb, 120 ezer hívő befogadására alkalmas mecsetét szeretné felépíteni. A monumentális vallási épülettel Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök a politikai hagyatékát szeretné megkoronázni, valamint ezzel ellensúlyozná a radikális iszlám terjedését az észak-afrikai országon belül. A Dzsamaá El Dzsazaír mecset a világ legmagasabb, 265 méter magasra tervezett, minaretjét is magában foglalná. Az óriásmecset egyébként egy olyan épületkomplexum részeként épül az algériai fővárosban, Algírban, amely egy Korán-iskolának, egy egymillió könyvet tartalmazó könyvtárnak és a muzulmán művészetet és történelmet bemutató múzeumnak ad otthont. Ahmed Madani, a projektért felelős miniszter azt reméli, hogy a 2017-ben elkészülő mecset a szélsőségesség minden formája elleni védőpajzsként funkcionál majd.
 
Pixabay
 
VILÁGGAZDASÁG – Négy dolog amely a makrogazdaságot mozgatja 
 
A Fidelity globális befektetési alapkezelő cég legújabb elemzésében a makrogazdaságot mozgató tényezőkre mutatott rá. A pénzügyi előrejelzés szerint 2016-ban négy dolog fogja meghatározni a makrogazdaságot, még pedig az USA dollár, a Szövetségi Tartalék Rendszere, a kőolaj és Kína. A dollár erősödése komoly és hirtelen változásokat indíthat el a világgazdaságban. Az évek óta gyengélkedő dollárnak köszönhetően a feltörekvő piacok a legjobb negyedévüket zárták az utóbbi időszakban. Az USA dollár pálfordulása, avagy újra erősödése azonban e trendek megfordulását is magával hozza majd. A palaolaj kitermelés csökkenése 2017-ig várhatóan helyreállítja az egyensúlyt a kőolajpiacon. Kína pedig a beragadt hitelek problémájának kezelését célzó reformokkal stabilizálhatja gazdaságát, amely szintén nagy hatással lehet a világgazdaságra.
 
Pixabay
 
EURÓPA – Putyin a jégen
 
Vlagyimir Putyin orosz államelnök mindig szerette a kihívásokat. Évek óta különféle erőpróbákon méretteti meg magát, illetve érdekes kalandokban vesz részt. Az orosz államfő a sportot is nagyon kedveli, különösen a jégkorongot. A napokban a Night Hockey League elnevezésű, visszavonult klasszisokat felvonultató csapat jégkorongmérkőzésen lépett pályára a szocsi Nagy Jégcsarnokban. Vlagyimir Putyin megmozdulásait természetesen számos fotóriporter is nyomon követte.
 
Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon