1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG – Bezár a bazár, kinyit a bazár
A magyar országgyűlés megszavazta a nemrég bevezetett vasárnapi boltzár eltörlését. A képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amelynek értelmében újra, országszerte nyitva lehetnek a boltok vasárnap. „Az eredmények ellenére vitán felül áll, hogy a szabályozás az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult, a törvényt sokan ellenezték és számos politikai szereplő akart politikai tőkét kovácsolni magának a kiskereskedelmi dolgozók vasárnapi pihenőnapjából. Ez egy néppárti kormány, ami azt jelenti, hogy kabinet az emberektől kapott felhatalmazás alapján, az emberekkel közösen, az emberek érdekében cselekszik” - hangoztatta a döntést követően Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.
 
EURÓPA – Ukrajna vízummentességet kaphat
 
Április végétől megszűnhet az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer, abban az esetben, ha Európai Uniós tagállamok többsége úgy dönt, továbbá, hogy ha az Európai Parlament jóváhagyja a javaslatot. Mint ismeretes Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke még márciusban megígérte ukrán Petro Porosenko elnöknek, hogy a bizottság javasolni fogja a vízummentességet. „Be kell tartanunk az Ukrajnának adott szavunkat. Javaslatunk azonban tartalmazni fog egy garanciát is, amely alapján átmenetileg megújítható lesz a vízumkötelezettség” - fogalmazott Juncker. Ukrajna egyébként nem az egyetlen ország, amely vízummentességre vár. Törökország is vízummentességet kaphat a nyár folyamán, de ez már jóval érzékenyebben fogja érinteni az Európai Uniót.
 
EURÓPA  – Elárverezik Michael Schumacher első Benettonját
 
A Bonhams aukciós ház a május 16-án megrendezésre kerülő monacói árverésen fogja árúba bocsájtani Michael Schumacher, hétszeres világbajnok első dobogós Benettonját. A német autóversenyző ezzel az autóval szerezte első dobogós helyezését 1992-ben, a Mexikói Nagydíjon. A B191-es sorszámú Forma-1-es autót azonban nem csak ő vezette egykor, hanem Nelson Piquet és Martin Brundle is. Az autóban egy 3.5 literes Ford motor található, amely 72-fokos hengerszögű és a régi idők szabályainak megfelelően V8-as. Az erőforrás maximális fordulatszáma 13 800, teljesítménye pedig elérheti a 730 lóerőt. A legendás jármű vélhetően rendkívül magas áron fog elkelni.
Pixabay
 
ÉSZAK-AMERIKA – Öngyilkossági hullám a kanadai indián közösségen belül
 
Öngyilkossági hullám tombol a kanadai indiánok között. Néhány nap leforgása alatt 11-en próbáltak saját kezűleg véget vetni életüknek. Az ontariói Attawapiskat közösségen belül március óta 40-en próbálkoztak öngyilkossággal. A kanadai egészségügyi hatóság a rendkívüli állapot hírére válságstábot küldött a közösségbe. A jelenséggel már Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is foglalkozik. “Szívbemarkolók az Attawapiskat közösségről érkező hírek. Tovább dolgozunk azon, hogy javítsuk minden őslakos életkörülményeit” – hangoztatta Trudeau. Egyébként nem ez az indián közösség az egyetlen, amelyben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Egy manitobaiban két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg.
Pixabay
 
AFRIKA – Újra lecsaptak a nigériai kalózok
 
Ezúttal egy török vegyi anyagokat szállító hajóra csaptak le a hírhedt nigériai kalózok. A támadásra a Niger-delta közelében került sor az éj leple alatt. A támadók túszul ejtették a török hajó kapitányát és főgépészét is. A kalózok egyenlőre még nem jelentkeztek követeléseikkel, de a nigériai hatóságok az Interpollal és a titkosrendőrséggel együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a túszok sértetlenül kiszabadulhassanak. A Niger folyó deltájánál egyébként különösen sok a kalóztámadás az utóbbi években. Az elkeseredett helybeli lakosok ugyanis részesülni szeretnének az olajkereskedelemből származó profitokból és ezért az ezred forduló óta hajtanak végre különféle támadásokat olajvezetékek, hajók és más célpontok ellen. A kalózok általában túszul ejtik a hajók személyzetét és váltságdíjért cserébe engedik őket szabadon.
Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon