Paskó Atya Luxembourgban, a Gasztronómiai Világbajnokságon ezüstérmet szerzett

Luxembourg ad otthont november 24-e és 28-a között a Gasztronómiai Világbajnokságnak, ami négyévente kerül megszervezésre. A megmérettetésre a világ minden tájáról érkeznek szakácsok, akik bemutatják a legújabb technikákat. Több mint 50 ország 2500 séfje pályázik a világkupára, amit ez idáig három magyar szakácsnak sikerült kiérdemelnie.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség jóvoltából egyéni versenyzőként Paskó Csaba is jelen van most a Gasztronómiai Világbajnokságon, képviselve a Kárpát-medence magyarságát, különösen Vajdaságot.

Paskó Csaba bevallása szerint nagyon sokat köszönhet Varga Károly világbajnok séfnek, aki egyben mentora is, valamint Ambrus Györgynek, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnökének és csapatának.

Paskó Csaba a megmérettetésre november 22-én indult el otthonról, Szent Cecília, a zene védőszentje napján. Aki ismeri Paskó Csabát -- már pedig sokan ismerjük és szeretjük őt – tudja, hogy Paskó Atyának a zene milyen sokat jelent az életében. És így, ezen a napon Paskó Atya különösen nagy bátorsággal vágott neki a kihívásnak.

November 24-én, a reggeli órákban vonult be az atya a konyhába és tegnap került sorra a versenyben. És megmutatta, mit tud.

Luxembourgban, a LuxExpon megrendezésre kerülő Culinary World Cup 2018 egyéni kategóriában Paskó Csaba november 25-én ezüstérmes lett.

Az internet adta lehetőségeivel élve, ma személyesen is tudtam gratulálni Paskó Atyának. A kérdésemre, hogy most hogy érzi magát, a következőket válaszolta:

- Nagyon boldog vagyok. Külön öröm, megtiszteltetés az számomra, hogy a főételem lefényképezéséért, ami a Borókás vadnyúl duett elnevezést kapta, a zsűri külön engedélyért fordult hozzám, hiszen annak tálalása annyira elnyerte a tetszésüket, hogy mindenképp meg szeretnék azt jelentetni a luxembourgi évkönybe, ami valljuk be, hatalmas dolog. Ez a díj a szakmának is nagyon sokat jelent, komoly referenciát, de én még sem ezért vágtam mindebbe bele. Végtelen szeretetet és tiszteletet tanúsítok a gasztronómiai iránt, már kisgyermek korom óta. Valami megmagyarázhatatlan dolog ez. Pap vagyok, zenével is foglalkozom, de a gasztronómia iránti rajongásomat nem tudom elfojtani és nem is akarom.

Igazából nem nagy eséllyel vágtam neki ennek a versenynek, hiszen rengeteg olyan szakács van most is jelen, akik valóban profik. Az, hogy díjban részesültem, számomra azért jelent többet, mint maga a díj, mert újfent megmutattuk, hogy milyen ősi hungaricum is a vajalja. Hogy milyen jó mártásalap. Rengeteg ki nem aknázott lehetőség van még a gasztronómiában, rengeteg finom dolog odahaza és soha nem kell azt gondolnunk, hogy mondjuk a camembert sajttól nincs finomabb. Mert igenis vannak ínycsiklandó kézműves sajtjaink is, szóval hajrá Vajdaság, hajrá vajdasági termelők! Én nektek szurkolok!

 

A záróceremóniára november 29-én, d.u 2 órakor kerül sor, de akkor Paskó Csaba már úton lesz haza, hogy egyéb kötelezettségeinek tegyen eleget idehaza.

Vajdaság és a vajdasági magyar emberek iránt érzett szeretete és tisztelete is végtelen. Közösségi ember ő a javából.

 

Az ezüstérmes menü pedig a következő volt:

Hideg Előétel

„VÍZALATTI KEDVENCEK” enyhén füstölt lazac, marinírozott fésűkagyló, garnélás, avokádós, beluga lencsés salátával, citrusos vinegrettel

Leves

ZÖLD „ELIXÍR” mentás cukorborsó, zöldspárga, angolzeller krémleves, ropogós bazsalikomos tempúrában sült vajdasági kecskesajttal

Meleg Előétel

Fiatal fogolymell sous-vide kacsamáj „lepellel”, tárkonyos havasi cseresznye mártással, batáta textúrákkal, rozéboros vadkörte pürével

Főétel

BORÓKÁS VADNYÚL „DUETT” Nyúlgerinc filé baconszalonnában sütve, vargánya gombás nyúlhús krokett, kakukkfüves jus-vel, bácskai sült vajban párolt zsenge zöldségekkel

Desszert

„ERDŐK KINCSEI” Belga csokoládés gesztenyés desszertvarriáció, piros bogyós gyümölcsökkel, „csokisavar” homoktövis fagylalttal, fekete ribizli Cassis mártással

____________________________

Hideg FINGER-FOOD I.

Libamáj Tokaji Aszu nektárban marinírozva, préselt libahús konfittal, balzsamecetes füge lekvárral, diós bróssal

Hideg FINGER-FOOD II.

Tengeri hal „bonbon” fermentált kapros uborkával, Limette tápióka, tonhal tatár, füstölt lazacpisztráng halmousse, kaviárral, wasabimangós scilis chatney-vel

Meleg FINGER-FOOD I.

Malac szűz sous.vide mangalica „kéregben” mediterrán lecsóval, pirított polentával Dijoni mustáros jus

Meleg FINGER-FOOD II.

Chedar sajtos rókagomba, ropogós, zöldfűszeres brokkoli „mohával”, quinoa magvasmorzsában fritírozva, violetta burgonya pürével, vérnarancsos bébicékla.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon