Mézeskalács díszek minden alkalomra

Interjú Harmat Bata Zsuzsannával

Harmat Bata Zsuzsanna Magyarkanizsán él férjével és kisfiával. A szabadkai Közgazdasági Egyetemen fejezte be tanulmányait kül-belkereskedelmi szakon, de a végzettségének megfelelő munkahelyen nem volt alkalma dolgozni. Eldöntötte, hogy azzal fog foglalkozni, amivel igazán szeretne, és ami az édesanyja örökségéül maradt meg neki: a mézeskalács díszek és ajándékok készítése. Kezdetben a szűkebb családjának, barátainak készített egy-egy személyre szóló mézeskalács díszt bizonyos alkalmakra, azonban ma már egymást érik a megrendelések.

  • Miért éppen a mézeskalács termékek készítése, miből eredt az ötlet?

Olyan családból származom, ahol mindig is fontosak voltak a hagyományok, és azok ápolása. Az év két legnagyobb katolikus ünnepére mindig hetekig készültünk édesanyámmal. Kézzel készítettünk szinte minden díszt az adott ünnepnek megfelelően.

Karácsonyra mézeskalácsokat sütöttünk és díszítettünk. Már egészen kicsi gyerekként élő fenyőt állítottunk, bolti gömbök helyett mézeskalácsokkal, szárított narancs és almakarikákkal díszítettünk, fényfűzérek helyett gyertyák és csillagszórók kerültek rá. Húsvétra hímes tojásokat festettünk, amihez a hozzávalókat nem a boltban vásároltuk meg, hanem mi magunk gyűjtöttük össze az erdőben, amiket aztán a főtt tojásokra rátettük és azzal együtt mártottunk bele a hagymahéjba. Akkoriban ezt elsősorban az ünnepre hangolódás miatt csináltuk, és azért mert ezek a pillanatok, a közös munka öröme még családiasabbá tette az ünnepeket. Sajnos az édesanyám már nem él, de úgy érzem ez a hagyományápolás, a kézműveskedés szeretete a tőle kapott örökségem. Ezt szeretném a kisfiamnak megőrizni és továbbadni.

  • Mennyi idődet öleli fel a díszek és ajándékok készítése, hogyan tudod összeegyeztetni a mindennapi teendőiddel?

Mindig egyedül alkotom, mégpedig éjjel, mikor a ház elcsendesedik. Az ünnepek alkalmával nagyon sokszor kénytelen vagyok éjszakába nyúlóan dolgozni, mivel nappal a családi teendőimmel nehezen összeegyeztethető. A munkával járó fáradtságot egyensúlyozza az alkotási öröm.

  • Milyen alkalmakra szoktál termékeket készíteni? Mikkel készülsz a közelgő húsvéti ünnepekre?

Minden alkotásom személyre szabottan készül, igyekszem pontosan, minden apró részletre odafigyelve leegyeztetni a megrendelő igényeit.

Leggyakrabban rendelt termékeim a szülinapi torta díszek, házassági évfordulóra plakettek, esküvőkre ajándék dobozok, köszönő ajándékok, adventi asztali díszek, húsvéti és karácsonyi figurák. De nincs olyan alkalom, amelyre egy tetszetős mézeskaláccsal ne lehetne kedveskedni. A közelgő húsvét alkalmából különböző nagyságú nyuszikat valamint báránykákat díszítettem, emellett kakasokat, csibéket, tojásokat a locsolkodóknak.

  • Melyek voltak azok a munkáid, amelyekre a legbüszkébb vagy, illetve a legegyedibbek voltak?

Az elmúlt évek alatt számtalan megrendelésem volt különböző eseményekre, a világ különböző pontjaira.

Számomra az egyik legkevesebb alkotásom egy tökhintó volt ami royal icing (cukormázból) technikával készült, egy mézeskalács alapon volt rajta és egy esküvői torta dísze lett. Egyszer az ismeretségi körömből kaptam egy felkérést, hogy esküvőre készítsek 200 db mézeskalácsot köszönőajándékként. Őszintén szólva kicsit megijedtem a hirtelen jött megbízástól, mert olyan technikát kívánt a dísz, amivel én még előtte sosem dolgoztam. Ekkor elkezdtem kutatni az interneten, olyan képzések után, ahol el tudnám sajátítani ezeket a technikákat. Így jutottam el Vargáné Orbán Anikóhoz, aki Cserszegtomajon, a Balatonon tart tanfolyamokat, a mézeskalács készítés  rejtelmeibe-szépségeibe vezet be. Az édesanyám után Anikó lett a második példaképem.

Az elmúlt évek során képzésein tökéletesítettem a mézeskalács tészta előállítását és a különböző díszítő technikákat, valamint szó esett még a csomagolás, tárolás és eladás fortélyairól is.

  • A koronavírus járványhelyzet miatt elmaradtak kirakodóvásárok is. Hogyan reklámozod és értékesíted a termékeidet?

Úgy vélem, egy kis közösségben nem szükséges nagy reklámot csinálni a termékeknek, mert itt szájról szájra terjed, ha valami jó és szép. Jó terméknek nem kell cégér, tartja a mondás.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon