Az akadályversenyek világa

Interjú Calbert Anita Spartan Race-versenyzővel

A Spartan Race a "Death Race" egy 48 órás, 2007-ben alapított állóképességi esemény spin-offjaként indult. A Vermont sziklás hegyei között létrehozott Spartan-t a világszínvonalú atléta, Joe De Sena alapította, amelynek célja, hogy egy szélesebb közönség számára könnyebben kezelhető állóképességi verseny legyen. Az első Spartan Race eseményt 2010-ben a vermonti Willistonban, a Catamount Szabadtéri Központban rendezték, amely a vermonti Burlington városát képviselte. Nagyjából 500 versenyzőnek kellett futni, mászni, ugrani és úszni és legyőzni a különféle akadályokat. Minden befutó érmet kapott, és díjakat kaptak a legjobb sportolók.

A Spartan Race mára egy életmóddá vált, egyszerre sport, közösség, életfilozófia, egy edzés- és táplálkozási program.

A téma kapcsán kerestük meg a szabadkai Calbert Anitát, aki az egyik legaktívabb szerbiai Spartan Race versenyző. Anita 37 éves, Kispiacon nőtt fel, jelenleg Szabadkán él. A Pannon TV munkatársa, ahol a külső produkcióért felel, valamint ettől az évtől személyi edzőként is dolgozik.

Legutóbbi versenye amelyen részt vett Magyarországon volt megtartva, Veszprémben 2020. november 7-8 között. Szombaton egy 6,8 km-es Spartan Sprint verseny volt 26 akadállyal, ahol korosztályában az első helyezést érte el,

vasárnap pedig egy 11,5 km-es Spartan Super versenyen indult Elite kategóriában 32 akadállyal, ahol  második helyezést ért el. Az elmúlt évek tekintetében hosszasan lehetne sorolni kiemelkedő eredményeit, amelyek között nagyon sok aranyéremmel zárult verseny volt.

 

  • Hogyan csöppentél a Spartan Race, illetve egyáltalán az akadályversenyek világába?

2016-ban próbáltam ki először a Spartan Race akadályfutó versenyt Tokajban, Magyarországon. A barátom mutatott róla egy videót és elmentünk kipróbálni. Nagyon kemény verseny volt, esővel, sárral, szintemelkedéssel, ismeretlen akadályokkal… Büntető négy ütemű fekvőtámaszok (burpee-k) sokasága várt rám, mivel nem tudtam teljesíteni az akadályokat. Megtetszett benne a kihívás, hogy legyőzzem őket, ezért eldöntöttem, edzeni fogok a következőre.

  • Merre rendeznek Spartan versenyeket?

Ma már szerte a világon vannak Spartan versenyek. Nekem az igazi versenyzés 2018-ban indult, akkor már sokkal felkészültebben vágtam neki. Európában több országban: Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Ausztriában és Lengyelországban is rajthoz álltam. Az év végére már Spartan Trifecta Világbajnokságra mentem Görögörszágba és Izlandon is nekivágtam egy Spartan Ultrának. Az eredmények is lassan, de biztosan jöttek.

  • Milyen pályákat kedvelsz, amelyen több a futás, vagy amelyen több a feladat és az akadály?

Sokféle pályát kipróbálhattam, volt amit sík terepen rendeztek, ahol a gyors futás volt a döntő, volt kőfejtő is, ami ugyancsak érdekessé tette a versenyzést, de amit a legjobban szeretek, azok a hegyes-völgyes- erdős terepek, szintemelkedéssel, fantasztikus kilátással, gyönyörű természettel. Ezeken a helyeken élmény csak igazán a futás és a versenyzés! Az akadályok megtörik egy kicsit a sietést a cél felé, de azokat is izgatottan várom, mert mindegyik legyőzése elégedettséggel tölt el, hogy meg tudom csinálni, képes vagyok erre is!

  • Melyik verseny volt számodra a legemlékezetesebb, esetleg van-e valamilyen különleges sztorid, ami kapcsolódik hozzá?

 

A legemlékezetesebb versenyek közé tartozik Csehországban, Lipnoban szervezett Trifecta hétvége, amikor egy hétvégén háromszor állhattam fel a dobogó legmagasabb fokára, ugyanis mindhárom távot (Spartan Sprint-5km,Spartan Super-10km és Spartan Beast-21km) megnyertem a korosztályomban. De említhetném a görögországi Trifecta világbajnokságot, ahol a hangulat volt fenomenális, vagy Ausztritát -Tirolt, ahol a természet csodája varázsoltel teljesen.

 

  • Volt-e komolyabb sérülésed, vagy történt-e olyan dolog ami elgondolkodtatott, amikor feltetted magadban a kérdést, hogy megéri-e ezzel egyáltalán foglalkoznod?

Lehet veszélyesnek tűnik ez a sport és történtek is balesetek, nekem szerencsére csak a bokám ficamodott ki, de nem volt bennem soha, hogy emiatt feladnám. Nekem ugyanannyira veszélyes ez a sport, mint a crossfit edzések, vagy a mindennapi élet. Bárhol meg lehet sérülni, ha nem figyel az ember.

  • Mi volt eddig a legjobb eredményed, amelyre büszke vagy?

A legnagyobb eredményem az utolsó versenyemen 2020. november 8-án Veszprémbe elért Elit kategóriás 2. helyezés egy középtávú versenyen, Spartan Super Honor Race-en. Elit kategóriában nincs korosztály, itt együtt versenyeznek a fiatalabbak az idősebbekkel, itt mindenki komolyan foglalkozik a sporttal és ez már pénzdíjas verseny.Bátorság kellett hozzá, hogy ebben a kategóriában induljak, de megérte.

  • Milyen fizikai és mentális tulajdonságok, erősségek szükségesek ahhoz, hogy valaki végig tudja ezt csinálni? Személy szerint van-e erősséged amit külön kiemelnél?

Ahhoz, hogy Spartan versenyen nyerni tudj, szükség van erőre, gyorsaságra és kitartásra is. Nekem előnyömre vált, hogy futóként kezdtem, majd edzőteremben, crossfit- és súlyzós edzésekkel az erőt is megszereztem hozzá.

  • Egy átlagos heted hogyan néz ki edzések és felkészülés szempontjából? Egyedül edzel vagy párban, csoporttal?

Ma már napi két edzésem van, ez heti 10-13 edzést jelent. Többféle sportot is kedvelek és űzök is, a futást, a crossfitet, calisthenics-et (ami egy saját testsúlyos edzésmódszer), vagy az olimpiai súlyemelés gyakorlatait is említhetném. Ezek általában csoportos edzések, mert szeretem a verseny hangulatot az edzéseken is, motiváljuk egymást és jól esik tartozni is valahová. Futni egyedül szoktam, akkor csak magam vagyok, élvezem a szabadságot és néha úgy érzem nem csak a gondolataim szárnyalnak közben, hanem én is.

  • Milyen további céljaid vannak amik motivációt adnak a további felkészülésekhez?

Remélem a jelenlegi járványhelyzet jövőre megoldódik és lehetőségem lesz minél több Spartan versenyen részt venni, most már Elit kategóriában. Ehhez fogok még komolyabban edzeni,futásban gyorsabbá válni,az akadályokon pedig ügyesebbé.

  • Mit tanácsolnál annak, aki a későbbiekben úgy döntene hogy Spartan Race versenyzővé szeretne válni?

Bárki lehet Spartan versenyző, csak edzeni kell rá egy kicsit. A különböző távok lehetővé teszik, hogy kezdőként is teljesítsd őket, és fokozatosan haladj a nagyobb távok és kihívások felé. Fantasztikus hangulata van egy ilyen versenyhétvégének, teljesen kiszakít a mindennapok forgatagából, feltölt a természet erejével és szépségével. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon