Az adai Lovasvölgy története (2. rész)

Interjú Boldizsár Kornéllal
  • Mi adta neked az indíttatást, honnen a lovak és az íjászat iránti szeretet?

Elmondhatom, hogy nem íjászkodtam gyerekkoromban sem, sőt az állatok iránti szeretet sem volt jelen nálam korábban. A húgom imádja az állatokat, én pont az ellentéte voltam. Csak hogy egy életből vett példát is vegyek, két macskánk volt, az enyém az elvadult, az övé pedig barátságossá vált. Úgy gondolom, ez is elmond mindent. A későbbiekben volt egy kutyám, Frodó, akit nagyon szerettem, viszont elcsavargott. Az állatok iránti hozzáállásom változott, nem tudom azt mondani, hogy milyen nagy mértékben szeretem most az állatokat, azonban napi szinten törődöm velük, ellátom és rendezem őket.

Egy lóval kapcsolatban elmondhatom, hogy ki kell alakítani vele egy bensőséges viszonyt, ami nem könnyű, és ez dominancia kérdése. Ők nem tisztelik azokat az embereket, akikre nem tudják rábízni önmagukat.

A ló a múltban is csoportos együttlét formájában élt a prérin, ezt hívták és hívják ménesnek, és mindig volt egy vezér, ami általában a vezérkanca volt, rá bízták a vezetést, a többi ló pedig őt követte. Az embernek el kell érnie, hogy ő legyen a falkavezér. Ha ez nem így van, akkor a ló a hierarchikus létrán magasabb szintre helyezi magát, és ledominálja az embert. Attól a ponttól kezdve pedig azt csinál, amit ő akar, és nem azt, amit elvárnak tőle. Sokan ezt agresszióval igyekeznek elérni, de az nem a legjobb járható út. Magyarországon is egyre több lósuttogó van, akik kitapasztalták, hogyan kell a lóval bánni, miként lehet őket rávenni, hogy engedelmeskedjenek. Ami fontos, hogy nem szabad puhánynak lenni a lóval, mert az azt jelenti, hogy együtt félünk, és nem fog bízni bennünk. Határozottan kell fellépni velük szemben, és a lóra rácsapunk az nem agresszió, hanem abból kell tudnia, hogy irányítva lesz, pl. ha rúg a ló, akkor rögtön a fenekére kell csapni.

Azt tudni kell, hogy egy jó lovasijász ló betanulási ideje kb. 2-3 év. Először is meg kell szoktatni a lovat, hogy ne féljen az íjtól, mivel ő alapvetően egy félős állat.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy egy olyan viszonyt kell kialakítani a lóval, hogy társként nézzen rád, ne féljen sem tőled, sem a nyíltól, sem attól, hogy lősz a hátáról.

Természetesen nekem is volt olyan, hogy kiugrott alólam a ló, amikor még nem lovagoltam jól, de ez fordított esetben is bármikor megtörténhet. A múltban nekem is volt egy nagy esésem, ami következtében nagyon összevertem magamat, és rettentő fájdalmaim voltak. A testem is eldeformálódott, és pár évvel ezelőtt lett csak helyrehozva. Van egy veszélyes lovam, Nana, akinél, ha a lovasíjászat kerül a képbe, akkor agresszívabbá válik. Ez mondjuk lehet egy korábbi traumának az eredménye, ugyanis elejében én is szigorúbb voltam vele, ő nagyon félős volt, én pedig türelmetlen. Most még jobban fél, és úgy érzem ehhez én is hozzájárultam. A ló mindig egy múltbéli traumához köt egy adott helyzetet. Pl. ha egyszer esett a hó, ő pedig megijedt valamitől, akkor a későbbiekben is ha esik a hó, akkor megint félni fog, mivel ez megmarad bennük.

  • Hány ló tartozik most az állományba és mit lehet tudni róluk?

Jelenleg 5 ló tartozik az állományba, azzal, hogy közülük az egyik egy csikó, aki most az ügetősportban kezd jeleskedni, ő jelenleg nincs itt. Szinte mindegyik lovunk ügetőló, kivéve Nana, aki egy Magyarországról behozott ló. Lovaim közül Nana az a ló, akiről csak én tudok lovasíjászkodni. Magyarországról még nem tudtam behozni lovat, de amint több pénzem lesz szeretnék vásárolni egy hátaslovat. Ez azt jelenti, hogy természetesen vannak további terveim is. Az ügetőlovak alapvetően arra lettek kitenyészve a múltban, hogy lovaskocsikat húzzanak. Nekünk azért nem olyan tökéletesek, mivel őket arra tanították generációk óta, hogy ügessenek, pedig a természetes módjuk a vágta lenne. Amikor egy ügetőlovat elkapok, át kell nevelnem arra, hogy vágtáznia kell majd a lovasijászatban. A vágta önmagában gyorsabb, azonban ezek az ügetőlovak képesek gyorsabban ügetni, mint a vágtázó lovak vágtázni.

  • Milyen készség szükséges a lovaglás és az íjászkodás elsajátításához?

Aki ezt szeretné megtanulni, annak egy nagyon komplex készségekkel rendelkező embernek kell lennie. Mivel évek kellenek ahhoz, hogy valaki jól elsajátítsa a lovaglást, ez egy lassú folyamat, szóval az egyik legfontosabb elvárás a türelem.  Az elszántság szintén nagyon fontos, egyáltalán nem mindegy, hogy egy héten mennyit gyakorol és mennyi időt szán rá az ember. Itthon Szerbiában nem kimondottan népszerű a lovasíjászat még, más nem is oktatja rajtam kívül.

 

A lovasíjászat egyik legfontosabb eleme az összpontosítás, egyszerre kell tudni lovagolni és csípőtől lefelé eggyé válni a lóval, felfelé pedig egy másik tevékenységet végzel. Nyílvesszőt keresel, célra tartasz, feszítesz, lősz. A szemeddel a célt kell követned, amely minden másodpercben más és más pozícióban van, mivel a ló 30-40km/h sebeséggel vágtat közben. Érdekes, az összpontosítás, mivel más európai nyelvekben a koncentráció szavat használják.

A koncentráció az egy adott pontra történő fókuszálást jelent. Nos, ha lovasíjász vagy, és koncentrálsz, akkor nem fogod eltalálni a célt. A lovasíjász ugyanis nem koncentrál, hanem összpontosít. Minden egyes pillanatban az összes pontra figyel. Mint pl. az autóvezetésnél sem figyelsz a kuplung benyomására, ugyanígy a lovasíjászatban is tudatosan hatunk a tudatalattira. Minden egyes lépést begyakorolunk, és ha éles helyzet van, akkor ezekből táplálkozunk. Amit elmondhatok, hogy ez nem olyan sport, amelyből anyagi bevétele tudna származni bárkinek a későbbiekben. Ez a sport, vagy hobbi, ki hogyan nevezi, inkább viszi a pénzt, mint hozza.

Amiért ezt csinálom, az az, hogy ki tudom őket rángatni a számítógép és telefon világából a mai eldigitalizált korban. Itt a Lovasvölgyben takarítunk, élőlényekkel foglalkozunk, és ezekből a tevékenységekből rengeteget meg tudnak tanulni.

Azt szokták mondani, hogy az ember lóvá tesz, a ló emberré.

Megtanulják hogyan viselkedjenek fegyelemmel egy közösségen belül. Szeretném ezt tovább építeni és erősíteni.

Most van egy 5 fős lovasijász csapat. 4 lány és egy fiú, és ők annyira összerázódtak, hogy szeretnek idejárni, a Lovasvölgy számukra egy találkozási pont, de emellett edzünk is közösen. Azt tapasztalom, hogy a mai világban, a közösségek kezdenek felbomlani, ha leülnek egy asztalhoz, már nem egymással beszélgetnek, hanem a telefonukkal foglalkoznak, és nyomkodják. Nos, nálam meg a telefonhasználat is meg van tiltva.

  • Miben látod a Lovasvölgy üzenetét?

A Lovasvölgy megtanítja a gyerekeket a közösség jelentőségére, arra, hogy miként lehet rendet fenntartani egy közösségen belül, illetve, hogy miként tudnak gondoskodni egymásról és az állatokról is. Segítjük egymást az edzések folyamán is, például az egyik szedi a nyílvesszőket amíg a másikuk lő. Az állatok ápolása, ház körüli munkák, istállómunkák elvégzése szorgalomra és rendszeretetre neveli a gyerekeket, és úgy gondolom ez a mai világban már kezd kikopni, eltűnni. Ebben a közegben kicsit visszacsatolunk ehhez a régi viselkedésmintához. De ezt nem lehet rájuk erőltetni, én sem tudnám. A gyerekek maguktól vállalják, és elfogadják ezt és továbbra is járnak ide.

A Lovasvölgyön belül létrehoztunk egy Kassai féle pályát, ami mostmár világszerte elismert. Ez egy olyan gyakorló pálya, amely nagyon jól képzi a lovasijászt, mivel előre oldalra, és hátrafelé is lő, különböző sebesség mellett és különböző távolságokról. Ezt már be is tudnám regisztráltatni, 5 darab lovasijászatra alkalmas lóval kellene rendelkeznünk. Emellett van koreai pályánk, magyar pályánk időmérő kapuval és forgó céllal, számítógéppel, amelyen evidentálunk mindent. Emellett van egy erdei vadászterep pályánk is, amely 750m hosszú, és amelyen végigvágtatva különféle kihelyezett kétdimenziós állat célokra tudunk lőni. A fákat is úgy ültettem, hogy kirajzolják a pályát. Ezt igazából lengyel pályának hívják vadászkörökben.

A későbbi terveim között szerepel egy zárt zuhanyzó és angol vécé, illetve egy köztes megoldásként egy komposzt wc. Szeretnék egy úszótavat is, ami azt jelenti, hogy nem használnánk vegyszereket, hanem csak növények lennének benne. Ez azért lenne jó, mert a nyári táborok idején jó szolgálatot tenne, hiszen a gyerekek is tudnának strandolni a tábor ideje alatt. Továbbra is tervezek fák ültetétést, eddig több mint 1000 fát ültettem, amikor megvettem, akkor csak nagyjából 7-8 fa volt rajta. Ami gond, hogy 20-30%uk mindig kárba vész, ugyanis a lovak lelegelik. Nagyon nehéz elérni, hogy megnőjönnek. Jelenleg akácot ültettem, mert az szúrja az orrukat, és nem bántják a fákat. Elmondhatom, hogy tervek vannak, és azon leszek, hogy sikerüljön ezeket megvalósítani a jövőben.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon