VM(M)TDK?

Az MM és a VMDK közös konferenciája

Dr. Csányi Erzsébet a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke, aki ebben a minősítésében volt az idei, 16. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia főszervezője is.

A konferenciát a tanárnő a közéletben úgy kívánja meghonosíttatni, hogy az a szabadkai és az újvidéki egyetemisták számára a legnagyobb szellemi aréna. Ezúttal a szellemi aréna politikai színpaddá vált.

De nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére.

Csányi Erzsébet a Magyar Mozgalom tagja. Sőt mi több, Csányi Erzsébet az MM 14 szaktestülete egyikét vezeti, név szerint a Felsőoktatási és Tudományügyi Szaktestület koordinátori munkájával megbízott személy. Programjuk még nem volt, de majd lesz. Ne legyünk hitetlenek.

Természetesen mindezen tények ismeretében teljesen érthető az számomra, hogy miért gondolta azt, hogy pont a VMTDK megnyitóján (majd annak minden későbbi pillanatában) szükséges kihangsúlyoznia a Magyar Mozgalom által felvállalt Vajdasági Magyar/Multikulturális Egyetem létrehozásának fontosságát.

De azt hiszem, hogy sokan vannak így még, akik azért beszélnek hosszasan, néha fájdalmasan unalmas ideig a megvalósításra váró tervekről (újra, és újra, és újra), mert képtelen annak kivitelezésére. A tanárnő továbbá azt is megengedte magának (milyen hülye is vagyok, hiszen a saját rendezvényéről van szó, azt enged meg magának, amit akar), hogy a konferencia megnyitóján nyomatékosítsa (újra, és újra, és újra), hogy

a közelmúltban megnyitott VM4K intézményének épülete mennyire szükségtelen befektetés a vajdasági magyarok számára, és az intézmény létjogosultsága nem megalapozott. A Vajdasági Magyar/Multietnikus Egyetemé annál inkább.

Azonban mindez überelhető.

Tagadhatatlan, hogy nagy megdöbbenéssel ért azon felfedezés, hogy a konferencia meghívott vendégei között, sőt a felszólalók között üdvözölhettük Sörfőző Andort, a VMDK tanácsának alelnökét, ahogyan Mengyán Pletikoszity Ildikót is, a Magyar Mozgalom képviselőjét.

Ők csak egyszerűen mint egy politikai párt (vagy pártpolitikai tevékenységet végző civil szervezet) képviselői voltak jelen.

Egy tudományos konferencián?!

Írásom valóban mellőzni kíván mindenfajta személyeskedést, ezért a következő adatokat pusztán a tényszerű megállapítások tükrében írom le.

Azon a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián, ahol az elmondások szerint 134 fiatal jelentkezett be,  egy olyan személy, Sörfőző Andor buzdítja, ösztönzi a fiatal kutatóinkat a további munkára, aki nem is tudott bejutni az általa kiválasztott, közlekedési szakirányra a középiskolás évei után? Majd otthagyta az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karát, hiszen nem is akart építészetet tanulni, csak hát ez maradt, és magánegyetemre iratkozott? Akkor menedzsernek, vagy már mi a fenének éppen. Aki jelenleg néprajzot tanul a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán?

Kérdezem én, hogy holnap éppen mit hagy majd félbe?

Vagy mi akar lenni?

Azon kívül, hogy világmegváltó? Délvidéki megváltó? A tényszerűség megkívánja azonban azt is, hogy az elmondott beszédét is idehozzam, igaz, lektorálatlan formában. Írni ír, csak nem hejjessen.

Mengyán Pletikoszity Ildikóról nem szeretnék hosszasan véleményt formálni. Maradnék nála is a tényszerűségnél. Ugyanis az az eset amikor diszkriminálta, más kollégáival karöltve azon ismerőseit, diákjait, akiknek esetlegesen nem egyezett meg a politikai felfogásuk, hozzáállásuk az ő általa felvállalt és képviselt politikai értékekkel, majd törölte a közösségi oldalakról őket, számomra mindent elmondott róla.

Ő a felvállalt értékekkel homlokegyenest ellenkező erkölcsi elvek hirdetőjének koronázatlan királynője. Pont.

Azonban még mindig érthetetlenül állok azon tény előtt, hogy ez a két ember volt dr. Csányi Erzsébet szerint a legalkalmasabb arra, hogy ifjú kutatóinkat, a vajdasági magyar értelmiség reménységeit biztató szavakkal ellássák. Valóban ők volnának az etalon?

Nincs mese. Kezdődik a kampány.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek