Szijjártó Péter köszönetet mondott Pásztor Istvánnak

A mai naptól korlátozások nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai

Pannon RTV

Szerbia és Magyarország is sikeresnek bizonyult a koronavírus-járvány elleni védekezés tekintetében, így mindkét országban lehetővé vált az országhatárok lezárására irányuló rendkivüli intézkedés feloldása.

A mai naptól a szerb és a magyar állampolgárok tehát szabadon közlekedhetnek Szerbia és Magyarország területén. Ez azt jelenti, hogy a két ország között a karanténkötelzettség eltörlődött.

A határ megnyitásával lehetőség nyílt arra, hogy a határ két oldalán élő családok és közösségek újra találkozhassanak, amit rengetegen vártak, hiszen a Facebookon az ezt bejelentő hírek alatt rengeteg hozzászólásban a köszönetet és az öröm mondatait olvashatjuk. Nagyon sokan vártak erre a napra, hogy hosszú hetek után, karanténkötelezettség nélkül, újra láthassák a családtagjaikat.

A jó híreket, melyre napok óta családok sokasága várt és ami valóban hatalmas sikerként könyvelhető el az elmúlt hetek kálváriájának tükrében   Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Jadranka Joksimović szerbiai integrációs miniszterrel, valamint Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével folytatott megbeszélését követően Röszkén jelentette be.

„Szeretnék köszönetet mondani Pásztor István Elnök úrnak, a Vajdasági Parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, hiszen Elnök úr sokat tett annak érdekében, hogy korábban meg tudjunk állapodni az ingázás lehetővé tételéről. Sokat tett azért,  hogy a vajdasági magyar diákok le tudjanak érettségizni a magyar iskolákban és most nagyon fontos szerepe volt ebben a mai nyitásban is.

A járványhelyzetben világossá válhatott mindenki számára, minden vajdasági magyar számára, hogy számíthatnak a VMSZ-re. A VMSZ eredményesen képviselte és képviseli a vajdasági magyarok érdekeit és reménykedünk abban, hogy a jövőben is ezt teheti majd a szerb parlamentben.”- emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar fél reméli, hogy a döntés a gazdasági együttműködést is erősíteni fogja. A vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 54 projekt 6 milliárd forintos támogatását hagyta jóvá a kormány.

Közösség. Fejlődés. Jövő.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon