Szfinx, hárpia vagy csak miniszterelnök-jelölt(nő)?!

„Óriási kihívás egy nagy tekintélyű vezető után felvállalni ezt a szerepet, mert miniszterei részéről számottevő tisztelet övezte; igaz, emberpróbáló tempót diktált, de épp emiatt vállaltam szerepet a kormányában.” – nyilatkozata a minap Ana  Brnabić. „A kormány egy csapatként működik és csakis így maradhat sikeres. Ennek a működési módnak a fenntartása lesz az új miniszterelnök legnagyobb kihívása.” – tette hozzá a kormányfő-jelölt.

Az a közismert és bevallott tény, hogy nő és nemi identitása szerint homoszexuális, a politika harcmezején természetesen sokféle támadásra és manőverezésre ingerelte nemcsak az ellenzéket, amely meglepően csendben maradt, igaz egyértelműen kinyilvánította, hogy nem támogatja a jelöltet, de a kisebb kormánypártok némelyikét, sőt még a nagy haladópárti képviselőtábort is.  

 

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt alelnöke „csak” ennyit üzent:

– „Aleksandar Vučić már többször bizonyította tettekkel, hogy nem a hagyományos szerb politikai melldöngetés bajnoka, hanem csakis Szerbia érdekeiért tevékenykedik. Ebben a helyzetben a legfontosabb érdekünk, hogy Szerbia azon az úton folytassa tovább, amelyen Vučićtyal elindult. Meg kell őrizni a belső stabilitást, folytatni a párbeszédet és az együttműködést a régió- és a világ országaival, valamint folytatni a gazdaság fejlesztését és ezzel egyetemben elősegíteni a gazdasági növekedést. Ez a Haladó Párt és mindannyiunk érdeke. Logikus, hogy teljesen megbízunk annak az ítéletében, aki ezt a politikát megfogalmazta és sikeresen végre is hajtotta.” – mondta az alelnök.

 

A leghangosabb elégedetlenkedő az Egységes Szerbia elnöke, Dragan Marković Palma, ő ugyanis a következő véleményének adott hangot: „Ana Brnabić nem az én kormányfőm!  - Mert ő és hét képviselőtársa, - Olyan kormányalakítóra nem szavaz, aki nem családos ember, gyermektelen és nincsenek kellő politikai-gazdasági ismeretségei, kapcsolatai.”

Alapvető ellenérzése a miniszterelnök-jelölt homoszexualitásában keresendő.

Ám ez a tény a Szerb Haladó Párton belül is feszültséget okoz, megosztja a képviselő csoportot. Nebojša Stefanović, eddigi belügyminiszter a köztársasági képviselőház kormányalakító ülésének elhalasztását a következőkkel magyarázta: „A parlamenti többség biztosítása Vučić elnök úr és a párt legfontosabb feladata. A biztos és a stabil szavazattöbbség megteremtése a fő célkitűzés ezen a héten. Ami kézzelfogható, hogy az Egységes Szerbia hét képviselőjének szavazatára nem lehet számítani ebben az ügyben, emellett a haladó párti frakcióból többekről ma még nem lehet egyértelműen tudni, hogyan fognak szavazni, sőt az elnök-jelölt megválasztására Muamer Zukurlić sem szavaz.” – nyilatkozta a szerb médiának Stefanović, majd hozzátette: „A kormányalakítás a következő hétvégére várható, amennyiben meglesz a biztos többség.” 

Stefanović szerint Vučić eltökélt a javaslatában és kitart döntése mellett, „mert ez nemcsak Ana Brnabić melletti kiállás, hanem Vučić elnök úr iránti bizalom kérdése is.”

A gond viszont az, hogy maguk a haladók sem egységesek ebben a kérdésben, és állítólag képviselőik egyharmada elégedetlen a javaslattal...

Vučić hétfőn a Szerb Haladó Párt képviselőivel egyeztetett. Meglátjuk, milyen eredménnyel. Meg lesz-e a az elvárt 126 szavazat, esetleg ismét parlamenti választásokra készülhetünk... Vagy csak nyár van és szórakoztatnak bennünket. Minden lehetséges.

 

 

 

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon