Rigmus: ,,Egy kis magyar egy kis rác, ebből lesz a bunyevác"

Válasz: „német asszony Trei, melyik lába fáj...”

Ébresztő!

Nagyanyám mondogatta mindig a címben szereplő rigmust, heccelve a család több nációból kevert tagjait, nem mintha ő, vagy bárki más ne ilyen pedigrével büszkélkedhetett volna.

A válasz a „német asszony Trei, melyik lába fáj...” kezdetű nótácska volt, de hiába, gyerekként egyiket sem értettem.

Aztán múltak évek, a jóságos, szélfútta arcok elköszöntek, a versikék is kikoptak.

Néha egy-egy beugrik, elmosolyodok, gépiesen ismételgetem önkéntelenül napokig, aztán megint a feledésbe merülnek.

Nem úgy a fenti. Napok óta kattog valahol hátul, pláne amióta a különböző magyar pártok és egyéb képződmények a kampány hevében egymást ütik-verik.

Régi sérelmek, hisztik kerülnek elő, akaratlanul is bevonzzva, valamelyik oldalra állítva az apolitikus átlagmagyart, hogy aztán a határidőig – választás napja – (néha még egy kicsit utána is) ne is beszéljenek egymással.

Ami változott az elmúlt évekhez képest, hogy megjelent egy új valami, amit egyszerűen nem értek.

A Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség (VMDK) pártkoalícióra lépett a Horvátok Demokratikus Közösségével (HDZ)és listákat állított a magyarlakta lelepüléseken. 

Ez idáig rendben is lenne. Ami nem világos, hogy ez mitől magyar lista.

Mert ez egy és ugyanaz a lista tulajdonképpen mint a 2014-es, hiszen ugyanez a két párt gründolta a koalíciót, maga mellé csapta az ultranacionalista MRM-et, az MPSZ mikropártot Zentáról, kiszínesítette még a Bosnyákok Demokratikus Közösségével (BDZ) és máris kész volt a multikulti csokor. Összesen 3983 szavazatot kaptak az egész ország területéről annak ellenére, hogy 10.000 támogató aláírást összeszedtek, 0,11%-kal nem jutottak be.

Ugyanezen két párt okulva a sikertelenségből, most egy civil szervezet nevével kampányol amelyik megalakulásától kezdve azt hangoztatta, hogy nem indul a választásokon.

A Magyar Mozgalom, aki a nevét adta ehhez a szivárványhoz, pedig nem véletlenül adta.

Civil szervezetként nem indulhattak, csak polgárok csoportjaként, akkor viszont érvényes rájuk az 5%-os küszöb, mind a szerb pártokra. Polgárok csoportjaként a szerb törvények szerint nem léphetnek koalícióra párttal. Így jutott a Magyar Mozgalom arra a felismerésre, hogy a 2014-es multikulti koalíció megmaradt tagjait újra összeházastva, olyan nevet adnak a listának, amilyet csak akarnak, így lett teljesen véletlenül Magyar Mozgalom.

Egyedül Szabadkán...

indultak polgárok csoportjaként, ott pedig lemaradt a Magyar Mozgalomból a Magyar, így ott csak Mozgalom. Nem is csoda, hiszen a lista jelentős része nem is magyar, hanem szerb és horvát nemzetiségű.

A helyzet tehát az, hogy van egy szabadkai Mozgalom nevezetű polgárok csoportja, amiben három nemzetiség járja körtáncát, a többi magyarlakta településen pedig egy magyar-horvát koalíció, aminek Magyar Mozgalom a neve. Tényleg nem értem.

Már azt nem értem, hogy ennyi alku, jogi bukfenc és trükkök százaival létrejött horvátok, szerbek és magyarok csoportjának egyáltalán miért érdeke a magyar érdekképviselet,  nemhogy miként fogják tudni azt esetlegesen véghezvinni azt. 

Ráadásul úgy, hogy Belgráddal semmilyen kapcsolat nincs, Budapest pedig sem eddig sem ezután nem fog támogatást nyújtani olyan kísérleteknek, amelyek nem magyar ügyet szolgálnak.

Mert azt mi vajdasági magyarok saját bőrünkön megtanultuk már, hogy a közös listák csak a magyar szavazatokig érvényesek, utána, valahogy elsikkad az akarat is meg az erre járó pénz is.

Illetve jár, csak nem jut.

Így jártunk az utóbbi években többek között a Demokrata Párttal, a Liberális Demokrata Párttal no, meg a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, akinek a vezetője még le is fasisztázta a magyar szavazóit.

Járva gyönyörű Bácskámat, szembejön a plakát: „Hát én immár kit válasszak?” szlogennel. Hirtelen azt olvasom, hogy: „Hát én immár kit választok?” Nem is lepődöm meg, szembe süt a tavasz...

Mindeközben csak a versike kattog konokul valahol hátul a régi emlék-kacatok között, keveredve nagyanyám szerető mosolyával...Egy kis magyar egy kis rác, ebből lesz a bunyevác...egy kis magyar egy kis rác...

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon