Pető a szórványban

Illusztráció

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának munkatársai, konduktorai olyan 0-tól 99 éves korú személyeket mértek és foglalkozásokat szerveztek, akiknek központi idegrendszerük veleszületetten vagy szerzetten sérült.

Felnőtt korban inkább egyre gyakrabban előforduló szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke utáni állapotban lévő személyekkel foglalkoztak. Gyermek és csecsemőkorban pedig inkább agyi károsodással születetteket, akik mozgásukban korlátozottak. A Pető-módszer eredményes alkalmazása a központi idegrendszer sérülése miatt vagy nyelőcső-záródási zavar következtében kialakult dominánsan mozgásfunkció kieséssel vagy zavarral küzdő gyermekeknél és felnőtteknél bizonyítottan eredményes.

 A konduktív pedagógia, azaz a gyógyító (rávezető) nevelés lényege, hogy nem a lokális működést, hanem az egész embert kell segíteni, mert szerinte bizonyos fogyatékosság nem biológiai hiányosság, hanem tanítással korrigálható probléma.

A szűréseket konduktorok végezték a helyszíneken, valamint az intenzív foglalkozások alatt is végeztek szűréseket.  A szűréseket Nyugat-Bácskában Zomborban, Közép-Bácskában Kishegyes, Közép-Bánságban Muzslyán és a Tiszamentén Zentán végezték.

A kurzus elszállásolási, étkezési, technikai és könyvelői  költségeit, valamint a szórványban a szűrést a Magyar Nemzeti Tanács fejlesztő pedagógiai programja fedezi a zentai  Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központon keresztül.

Az eddigi több mint öt éves munka alatt 350 személyt szűrtünk, és több mint 200 pácienst emeltünk be a programba. A számok magukért beszélnek: több mint 350 személyt, családokat, időseket, középkorúakat és fiatalokat, valamint gyermekeket jelent. A 200 személyen felüli szám szintén a programban való részvételt jelenti a családoknak, a környezetnek. A konduktorok időt és energiát nem kímélve tanácsokkal, hasznos útmutatóval látják el a kezelteket. Megtanítják velük, hogyan és miként kell rávezetni azokra a tevékenységekre, melyek megmozgatják a központi idegrendszert.

Zomborban is ezt történt, négy csoportban dolgoztak a konduktorok, két gyermekcsoport szülőkkel és két csoport felnőttekkel. Nagy szó ez, mert először történt meg, hogy a szórványban, Nyugat-Bácskában is minőségi fejlesztést kapnak a rászorulók. Nemcsak a tömbben részesülnek a rászorulók, hanem mindenki akárhol is legyen. A Vajdasági Magyar Szövetség stratégiájához csatlakozva, mert mindenki fontos, mindenki problémáját meg kell hallgatni és ha mód van rá, akkor nyújtsuk ki segítő kezünket.

Zombor, Muzslya, Nagybecskerek, Temerin és sorolhatnám még a településeket, mindenhol magyar, becsületes emberek élnek.

Ez a feladatunk, segítsünk egymásnak most és a jövőben is!

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon