Nyílt levél Joó-Horti Líviának, Zsoldos Ferencnek és Garai Zsoltnak, a Magyar Mozgalom társelnökeinek

Tisztelt Társelnökök!

Először is engedjék meg, mivel eddig még nem volt rá alkalmam, hogy gratuláljak eme nagyszerű felálláshoz és csapathoz, amit Önök képviselnek. A Magyar Mozgalom számára legyen a határ a csillagos ég, hiszen ilyen kiváló szakemberek irányítása alatt, amilyenek Önök, ez a legkevesebb, amit kívánhatok.

Levelemet annak tükrében írom Önöknek, hogy az elmúlt napokban megfogalmazott kérdéseimre választ kapjak. Hiszem azt, hogy ezek a kérdések nem csak engem foglalkoztatnak, emiatt a megfogalmazott válaszok is (amennyiben lesznek) a nyilvánosságra tartoznak. Mindezek miatt választottam levelemnek ezt a formát.

Bizonyára nem kerülte el a figyelmüket az a tény, hogy Magyarországon április 8-án országgyűlési választásra kerül sor. Ebből kifolyólag bizonyára az sem meglepő számukra, hiszen Önök definiálják úgy magukat, mint pártpolitikai tevékenységet folytató civil szervezet, hogy a vajdasági magyarok joggal várják el azt Önöktől, hogy foglaljanak állást a magyarországi választások kapcsán. Annál is inkább, hiszen ez év január 25-én megrendezett Nemzetpolitikai kerekasztal rendezvényüket csaknem egyedülállónak nevezték az egész Kárpát-medencében (némi túlzással – maradjunk ennyiben), azonban a közel két hónap elmúlása sem volt elég ahhoz, hogy megfogalmazzák álláspontjukat a közelgő választásokról. Véleményem szerint ez azt jelenti, hogy a megtartott rendezvénynek igazából nem is volt értelme.

Kérdéseim a következők lennének:

• A Magyar Mozgalom szerint a vajdasági magyaroknak részt kell-e venniük a magyarországi választásokon?
  • A Magyar Mozgalom melyik magyarországi pártot szeretné a következő 4 évben kormányalakítóként látni, illetve mely lista szavazására buzdítja a vajdasági magyarokat?
  • Hogyan határozza meg magát a Magyar Mozgalom a politikai szintéren: baloldali, jobboldali vagy továbbra is eklektikus?

Az Önök mély hallgatása számomra azért is meglepő, mert honlapjukon még január 23-án tették közzé azon felhívásukat, amelyben arra kérik az anyaországi polgártársakat, hogy az adójuk 1 százalékával támogassák a Magyar Mozgalmat. Nem szeretnék külön jelzőket aggatni Önökre, mert bizonyára annak nem örülnének, de mindenesetre érdekesnek találom, hogy amikor a közjogi értelemben vett anyagi egyesítésre hívják fel a figyelmet, akkor annak megfogalmazása nem okoz különösebb problémát, ám a közjogi értelemben vett nemzetegyesítés továbbra is tárgytalan Önöknél.

Levelem befejezéseként, szeretném megkérni Önöket arra, hogy válaszuk ne legyen többismeretlenes egyenlet, mert matekból sosem voltam jó. Nem kérek sokat, csak annyit, hogy a felvetett témában ne lapuljanak, mint az a bizonyos dolog a fűben. Mert itt van annak is az ideje, hogy az a bizonyos dolog elváljon a víztől.

Google icon
LinkedIn icon