Megalakult az új köztársasági parlament

A VMSZ kilenc képviselővel vesz részt a köztársasági képviselőház munkájában

Fotó: Ótos András

Ma tartotta alakuló ülését a köztársasági képviselőház. A többpártrendszerben Szerbia területén ez a tizenkettedik összetételű parlament, melynek munkájában három többségi és négy kisebbségi lista vesz részt.

A június 21-i választásokon történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség, hiszen a mai alakuló ülésen a VMSZ 9 képviselője tette le az esküt, amivel kezdetét vette a munka az ország legmagasabb szintű törvényhozó szervében.

A vajdasági magyar közösséget Dr. Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Fremond Árpád, Pék Zoltán, Vicsek Annamária, Újhelyi Ákos, Juhász Attila, Dr. Úri Emese és Kiss Nándor a legjobb tudásuk szerint, elkötelezetten, alázattal és becsülettel fogják szolgálni.

A mai ülés napirendjén szerepelt még a házelnök és helyettesének megválasztása, a titkár kinevezése, valamint a munkatestületek megválasztása, amit a képviselők a következő napokban vitatnak meg.

A szerbiai alkotmány értelmében a kormánynak a parlament megalakulását követően legfeljebb 90 napon belül meg kell alakulnia, ám erre sokkal előbb sor kerül. Aleksandar Vučić államfő többször megismételte, hogy a kabinet augusztus végéig feláll.

És mint azt Pásztor István, a VMSZ elnöke nemrégiben nyilatkozta, a VMSZ továbbra is az SZHP-vel koalícióban kíván politizálni, a kisebbség, Vajdaság és az ország érdekeit szolgálni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek