A közöny árnyékában

A XXI. század rohanó világában, mindennapjaink mókuskerekének forgatagában és a kis mikrokörnyezetünkben tapasztaltak alapján, könnyen érzékelhetjük azt, mire már a valóságot tükröző szépirodalmi alkotások is egybehangzóan figyelmeztettek mindenkit. Korunk egyik legáltalánosabb tünete, betegsége nem más, mint a közöny. Ezt az állapotot, kortünetet Albert Camus francia író és filozófus ábrázolta leghívebben, magyarul is megjelent A közöny című ismert regényében, miszerint: „Nincs olyan emberi vonás, nincsen olyan erkölcsi elv az emberek szívében, ami iránt én fogékony lennék".

Ez az általános érdektelenség nem csak az emberek magánéletében fedezhető fel, hanem erőteljesen a közösségi, a hétköznapi és társadalmi életre és tevékenységekre is rányomta bélyegét. Különösképp, ha a közélet vagy épp a politika kerül előtérbe. Bizalmatlanság a politikusokkal és a politikával szemben, morális deficit a közéletben, apátia, átláthatatlanság, a közérdekű adatigénylések ignorálása – ismerős, ugye? Pedig nem csak Vajdaságra jellemzők ezek a problémák, hanem az egész balkáni, sőt kelet-európai régióra.

Választási évbe léptünk az új esztendővel. A voksolás közeledtével el kell tekinteni a közömbösségtől és annak káros hatásaitól. Nem szabad arra várni és abban bízni, hogy a szavazás lebonyolódik magától. Meg kell találni azokat a módszereket, amelyekkel az állampolgárokat aktivizálni lehet, meg kell győzni őket arról, hogy a megfelelő és felelős hozzáállással tudnak csak sorsukról dönteni.

Ebben jelentős segítséget nyújthat a közérdekűadat-igény népszerűsítése, a közösségünk iránti érzékenyítés vagy épp az eddig elért és megvalósított fejlesztések, beruházások és közösségi vívmányok minél szélesebb körben történő bemutatása. Nyilvánvalóan, nem lesz könnyű feladat kitörni a fásultságból egyik pillanatról a másikra. Csak kis lépésekkel haladva, összefogva és együttes erővel sikerülhet.

Múltunk, jelenünk és jövőnk a kezünkben! Cselekedjünk felelősséggel!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon