Írd alá te is!

Összmagyarságban gondolkodunk

Európa őshonos nemzeti kisebbségei jelen pillanatban is, a 21.században, a megmaradásukért küzdenek. Kormányaik ugyanis nem támogatják megfelelően fejlődésüket, nem segítik elő megmaradásukat. Erről tanúskodik a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés is, melynek célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika pénzügyi forrásai elosztásánál kezeljék kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis érezhetően hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.

Leegyszerűsítve tehát ennek az európai polgári kezdeményezésnek a lényege az, hogy az EU minden alkalommal legyen tekintettel a kohéziós források elosztásánál a régiók jellegzetességére, hiszen a sokféleség megőrzéséhez mindennap tenni kell. A szülőföldön való megmaradás pedig mindannyiunk közös ügye.

Úgy gondolom, helyzetünkből kifolyólag, nekünk nem kell külön megmagyaráznunk, érvelnünk amellett, hogy miért is fontos, hogy egy régió megmaradjon, hogy megőrizze a kultúráját, saját nyelvét, identitását, arculatát. Mindennek egyértelmű, hogy gazdasági vonatkozása is van. S most ezzel a kezdeményezéssel lett megcélozva az, hogy olyan gazdasági eszközökhöz, olyan fejlesztéspolitikai eszközökhöz jussanak Székelyföldön, melyekkel kiszámíthatóbb jövőt biztosíthatnak, s amelynek köszönhetően több száz év múlva is él majd magyar a határokon kívül.

A székelység Európának is példát mutathat most, hiszen az elmúlt 100 évben nem engedték elvágni a gyökereiket, ahogy mi is szívósan kiálltuk az élet által ránk mért ütéseket. A következő 100 évben is a hasonló magatartást, a gazdasági erő és az identitás megőrzését szorgalmazzuk.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

A nemzeti kisebbség részeként együttérzünk és támogatásunkról biztosítani kívánjuk a székelyföldi magyarokat. Nagyon jól tudjuk, hogy mit jelent kisebbségként a szülőföldön élni. És amíg csak bírjuk szusszal, jogainkért mindig harcolni fogunk. Szívósak vagyunk. És kitartóak.

Mert belénk nevelték, belénk ivódott az, hogy kutyakötelességünk magyarként kiállni minden magyarért. Pontosan ezért, ha magyar állampolgár vagy, akkor akár írásban, akár az interneten található űrlap kitöltésével, de add le szavazatodat május 7-éig ezen nemes ügy mellett, az alábbi linkre kattintva: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

Ne változtassunk azon, ami az alapelvünk: csakis összetartással, összefogással tudunk megmaradni, erősek lenni. Ezért most is fontos, hogy összekapaszkodjunk, hogy ezt a polgári kezdeményezést meg tudjuk valósítani, hogy sikerre tudjuk vinni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon