Hogyan jutottunk el a 60 órás kijárási tilalomig?

Úgy látom Vučićéknál valami történik. Szemmel láthatóan élvezik, hogy katonás intézkedéseket hozhatnak, pedig a vírust nem lehet agyoncsapni, lebombázni, nehéz tűzérséggel szétlőni, és pincébe sem lehet előle menekülni! Lassítani viszont lehet, ami az intézkedések fő célja is. Mindenesetre azért mi az eddigi leghosszabb karantén után vagyunk.

Ami azt illeti, én is annak a szigornak a pártján állok, amihez értelem is kell.

Ha halat akarsz fogni, gondolkozz úgy, mint a hal, ha vírust akarsz írtani, akkor értsd meg a logikáját.

Nem vagyok virológus, hanem történész, ezért úgy látom, hogy ez a vírus olyan mintha valahonnan, a pokol valahányadik bugyrából egy náci írta volna. A gyengéket öli meg a legtöbb esetben, és egyelőre úgy állhatunk ellent, ha távol tartjuk magunkat másoktól, mint ahogy én sem a szomszéddal kávézok most, hanem a szobám magányában írok. Szóval a vírus az öregeket és a betegeket bántja leginkább.

Az államfő, hogy megvédje a nyugdíjasokat, a négy fal közé, vagy ha úgy tetszik, szobafogságra ítélte őket egész hétre, aztán meg kitalálta, hogy hajnali négytől hétig vásároljanak, szombaton, majd pénteken. Persze lehet találgatni, meg mindenkinek lehet véleménye, miszerint ez embertelen lenne, és a vírus elleni harc egyik követelményének nem tesz eleget, miszerint a hajnalok hajnalán útnak induló nyugdíjasokat tömöríti, márpedig a vírus terjedésének a fő ellenszere, hogy ne tömörüljünk. Hogy senki ne tömörüljön sehol. Ráadásul a kereskedők is talán idegesek és ingerültek, mert hajnali 3 óra körül kell, hogy keljenek. Persze olyan véleménnyel is találkoztam már, hogy aki igazán szereti az öregeket az valami emberi időpontot jelölt volna ki nekik a bevásárlásra, mert közöttük is van, aki szeret aludni, és nem kell hetente szadizmust elkövetnie önmaga ellen.

Ámbár lehetséges, hogy a cél az volt, hogy a nyugdíjasokat elválassza azoktól, akik a vírus legfőbb hordozói, a fiatalabb korosztálytól.

Annyit nem virológusként én is látok, hogy a Covid-19 nagyon gyorsan terjed. A vírus ellen az egyetlen eddigi hatásos mód, hogy az emberek tartsák távol magukat azoktól, akikkel nem élnek egy háztartásban, ill. legyenek önkéntes házi karanténban, és jól mérjék fel a helyzetet. Figyeljék a gyanús tüneteket magukon, vagy a családtagjaikon. Igen, eddig egyetértek a szigorral.

Az már kevésbe tetszik, hogy a szabadkai (ahogy a legtöbb szerbiai) piacok egy tollvonással be lettek zárva, noha találhattak volna kevésbé radikális, intelligensebb megoldást is.

Az államfő, és a kormány kommunikációja állandóan a harcról szól (borba), amiben mindannyian benne vagyunk, de a vírus ellen ésszel is kell harcolni, amihez néhány katonai szabály is jól jön. De egy rendelkezés nem lehet büntetés, különösképpen nem, ha úgy alkalmazzák, mint az egykori Jugoszláv Néphadseregben (ostav zbog xy!). Ez azt jelentette, hogy a késő, vagy lassabb társ miatt az egész szakaszt büntették. A katonaságban ezt azért csinálták, hogy a többieket a megnevezett személy ellen fordítsák, és akkor némi illegális verés is lehetséges volt. Ellenben a vírus nem ilyen.

Vajon mennyire hatásos a szerbiai szigor?

Amikor a kínaiak lezárták a Vuhan központú Hubej tartományt, akkor onnan se ki, se be nem lehetett menni, ezzel szemben itt a határzárat legalább egy héttel azután vezették be, hogy az időszerű lett volna, és azt is azért, mert túl sokan jöttek haza külföldről. Persze a határ lezárásához meg kell, hogy legyen az érintett országok egyetértése, ezt se felejtsük el.

Azonban én most a kijárási tilalomról írok.

A kijárási tilalom definíció szerint azt jelenti, hogy senki sem lehet kinn, csak a katonák és a rendőrök. Ezzel szemben most van egy sor kivétel az egyik, vagy a másik oldalról. Magyarán minek a szigor, ha sok a kivétel, vagy minek a kivétel, ha szigor van. És legyen a harcias fellépésnek ára, de jó lenne, ha ettől inkább a vírus szenvedne, mint a lakosság.

Hétköznaponként 17 órától kijárási tilalmat rendeltek el.

Ha visszaemlékszünk eredetileg 8-tól, azaz 20 órától volt a kijárási tilalom, közben az emberekben nagy kérdések merültek fel, amit ez a rendelkezés okozott. A lakosság számára megrövidült a szükséges dolgok elintézésének ideje. Fél nap alatt kell mindent elintézni, ezért akinek nem volt halaszthatatlan dolga, inkább el sem indult. Pipa.

A hab a tortán, és ez az amiért írok, az a mostani 60 órás kijárási tilalom. Ha valahol lehetett tömeget látni, akkor nagypénteken lehetett. Az emberek tartották a két lépés távolságot, de az egész hétvégei bevásárlásukat el kellett intézniük. És milyen indoka volt ennek a szigorításnak? Az, hogy a múlt héten, amikor csak szombat estétől vasárnap hajnalig nem lehetett kimenni, egyesek kirándultak a Fruška Gorán. Ezzel néhány szabályt – noha a kijárási tilalmat nem – mégis megszegtek.

Mindazonáltal, ha jól tudom, Jézus Krisztus egy áprilisi péntek délután kb. 6 órakor szenvedett ki a kereszten, és egészen vasárnap hajnalig volt a sziklasírjában. Ez kb. egy nappal kevesebb, mint amennyit mi voltunk a hétvégén ebben a húsvéti karanténban (karanténsírban). Volt időnk gondolkodni, és ki-ki vérmérséklete, és hite szerint szórakozhatott, alkothatott, imádkozhatott, vagy beszélgethetett szeretteivel.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon