Fizess a keszáért is, ne lázadj!

Gondolatok az életszínvonalról...

A napokban látott napvilágot egy igen izgalmas hír:

„Az Európai Unió azt kéri Szerbiától, hogy a szennyezés csökkentése érdekében tegye fizetőssé a műanyag zacskókat a boltokban. Az intézkedést a műanyagról szóló útmutató irányozza elő, amelyet a közelmúltban fogadtak el. Az Eurobarometer új felmérése szerint azokban az országokban, ahol megfizettetik a műanyag zacskókat a boltokban, vagy egyáltalán nem is adnak, érezhető a szennyezés csökkentésére irányuló intézkedés hatása.”

A hirtelen kitörni akaró düh csillapodása után azért inkább elmosolyodik az ember és elgondolkodik. Vajon tényleg ez a legnagyobb gond az országban? Az, hogy szennyezzük a környezetet, a saját és mások egészségét műanyag zacskókkal? Talán nem véletlen, hogy egyre többen kérdőjelezik meg az EU létjogosultságát, és az EU-csatlakozás szükségességét. Milliárdok és milliárdok érkeznek az országba, de valahogy mégsem érezzük a „felmelegedés jeleit”, és ebbe a helyzetbe robban bele a hír, az elvárás, a felszólítás: fizessünk a zacskókért, a keszáért, mert szennyező.

Vicces lenne elgondolkodni azon is, hogy jó, de miből fizessünk még azért is, minek az extra kiadás, de sokkal inkább jelentős maga a „hátsó szándék”, annak megkérdezése, vajon mikor „várja el” az EU Szerbiától, hogy akkor mostantól érezhetően emeljék meg a fizetéseket, nyugdíjakat.

Mert szerintem a környezetünkre, de az egészségünkre is sokkal, de sokkal károsabb az egészséges életszínvonal alatti élet, mint néhány műanyag zacskó,

persze meg sem említve a szelektív hulladékgyűjtés szerbiai vonatkozását, no meg a „mindenhol” fellelhető szelektív hulladékgyűjtő egységeket. Hát igen, egészséges életszínvonal alatti élet. Nincs elég pénzünk, hát megvesszük a legolcsóbbat. Ha összekuporgatunk egy kicsit többet, akkor már nem a legolcsóbbat vesszük meg, de még mindig nem a minőségit... Ennek körforgásában élünk évről évre.

Komolyra fordítva a szót, az EU-nak valahol igaza van, mert tényleg szükséges a környezetszennyezés visszaszorítása, az egészség védelme, csak az a baj, hogy ennek most sem helye, sem ideje nincs.

Számtalan ismerősömtől hallottam beszámolókat egy-egy külföldön eltöltött nyaralásról, telelésről, vagy hosszú hétvégéről, és a legtöbbször kiemelt élményük abban mutatkozott meg, hogy tisztaságot láttak mindenhol, kulturált magatartást, szelektív hulladékgyűjtést stb. Igen, mert ezekben az országokban adottak ehhez a feltételek, a fizetések, a nyugdíjak, a megbecsült munkahelyek és munkalehetőségek, de talán ide tartozik az alap kultúra is. Itt nem így van. Még nem. Lehet, hogy egyszer úgy lesz itt is, de ez szép messze van...

Szeretnék egyszer majd én is szelektíven hulladékot gyűjteni, műanyag zacskók helyett tudatosan papírzacskókat használni, de most még nem látom helyét, de inkább szükségességét ennek ebben az országban.

De addig is, fizessünk még egy termékért pluszban, hátha attól jobb lesz, és akkor gondolkodjunk már el azon is, hogy a sokszor ihatatlan csapvíz helyett vásárolt műanyag vizes palackokkal, italos dobozokkal – és még sorolhatnánk a végtelenségig – mi lesz? Tudom, kifizetjük annak az árát is szépen, de hát a hulladék és az egészségvédelem...

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek