Észszerű döntés

Gondolatok választások idejére...

Előzmények.

Sokat gondolkodom utazásaim közepette a választások idején. Minden egyes reklámfelület ilyenkor átadja helyét a politikai kampánynak, és akarva, akaratlanul elgondolkodom a pártok kampányszlogenjein, üzeneti értékükön. Emellett megpróbálok visszaemlékezni, mi is történt az elmúlt néhány évben az egyes ígéretekkel? Vajon azok, akik megnyerték az elmúlt választásokat, mennyit és mit tettek az összmagyarságért, a nemzetért?

Nem vagyok politikus, és a politikai csatározások útvesztője igazából nem is érdekel. Úgy gondolkodom, hogy egy-egy vezetés akkor eredményes, ha egyrészt hagyunk időt az ígéretek és tervek megvalósítására, másrészt pedig saját magunkon érezzük a pozitív változás eredményeit. Amennyiben ez meg is valósul, és újabb választások elé állunk, nem lehet kétségünk afelől, kire és kikre is adjuk le voksunkat.  

Egy kis elemzés.

Mi az ésszerű döntés? „A józan észnek megfelelő (gondolat, tett, döntés), ami a dolgok helyes megítélésének képességét használja, ezt mutatja és nem esik szélsőségekbe. Ez azt is jelenti, hogy az így gondolkodó személy elméje nem sérült se fizikailag, se szellemileg, és nem befolyásolja azt erős vagy hirtelen érzelem, előítélet. Egy ilyen döntésbe, megoldásba nem kerül bele a múlt negatív tapasztalata, hanem csak a jelen és a jövő kiértékelését tartalmazza.”  

Bár a jelenlegi választásokkal kapcsolatosan a távoli múlt negatív tapasztalata jelenik meg bizonyos jelöltek esetében, a közelmúlt messzemenően pozitív hozadéka lehet most hatással ránk.

Persze, sokan elégedetlenkednek, vagy talán éppen a saját bőrükön nem tapasztalják az eredmények szelét, mégis úgy gondolom, az előttünk álló választásokkal kapcsolatban senkinek sem lehet kétsége, senki sem gondolkodhat bizonytalanul.

Miért?

Talán leginkább azért, mert soha nem látott nemzeti összefogás látott napvilágot az elmúlt években, melyben a Vajdaság kiemelt területet foglal el egzisztenciális és gazdasági értelemben egyaránt.

Olyan nemzeti akarat érvényesült és érvényesül, mely felől kétség nem lehet, és amely látványosan rázta meg szinte az egész Európát.

Ez a szintű nemzeti akarat kinyilvánítás soha nem látott célokat valósított meg, olyan eredményekkel, melyek egyértelműek, láthatóak, kézzel megfoghatók, megtapasztalhatók.

Nem mellesleg az Európai Unióból igencsak hiányzó keresztyén identitás megerősödése és megtartása is kinyilvánított akarat és szándék lett. Lehetne szépen, hosszan sorolni, mi minden valósult meg (végre), és nem csupán az üres ígérgetések értelmetlenségében elveszett gondolatokra kellett, és kell alapozni.

A józan ész végig gondolhatja a közelmúltat, összevetve a távoli múlttal, de a jelenben napvilágot látó homályos ígérgetések tömkelegével is mérlegelhet.

A józan ész, ha ezt az utat végig járja, abból fakadóan születhet meg az ésszerű döntés, mely megerősítheti az említett példás nemzeti összetartozást, identitást, utat engedve, megerősítve ennek az eredményes és céltudatos útnak a folytatását.

Ha az ésszerű döntés a dolgok helyes megítélésén alapul, és nem esik szélsőségekbe, akkor minél többen lépjünk erre az útra! Ne essünk szélsőségekbe, ítéljük meg helyesen a dolgokat, időt szánva rá, mérlegelve, és szülessen meg az ezeken alapuló ésszerű döntés!   

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek