Dr. Trócsányi László, a mi biztosunk

Az Európai uniós bővítés útján Magyarország céljai egyértelműek, és azzal, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bővítési biztos pozíciót Trócsányi Lászlóra bízza, megerősített mindannyiunkat abban, hogy a Nyugat-Balkán uniós integrációját illetően az új uniós bizottság céljai megegyeznek Magyarország céljaival.

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, egykori alkotmánybíró kiválóan alkalmas az európai bizottsági tagságra, hiszen nemzetközileg elismert szaktekintély, sokéves diplomáciai tapasztalattal rendelkezik, amik maradéktalanul alkalmassá teszik őt a bővítési biztosi feladatok ellátására.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország a kezdetektől fogva élen járt az uniós bővítés támogatásában, hiszen Horvátország csatlakozásának egyik legfontosabb szövetségese volt és a magyar kormánynak jelenleg is kiemelt céljai közé tartozik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja.

Az Európai Bizottság elnöke azon kijelentésével, miszerint nagyon jó kapcsolatot ápol a Nyugat-Balkán országaival, amelyek uniós integrációja az Európa Bizottság legfőbb feladatainak középpontjába kerül majd, egy mély, jól irányzott ütést vitt be (valahol ott gyomor környékén) mindazoknak a hitetlenkedőknek, akik azzal kívánták ezen pozíció fontosságát elvitatni, hogy az elkövetkező öt évben az Unió úgysem tervez bővítést, akkor meg minek a felhajtás.

Tehát mondják lassan utánam: ez lesz a legfőbb feladat. S ezt nem én mondom, hanem Ursula von der Leyen. Akkor hogy is van ez? Mégis ez lesz a legfontosabb tárca? Vagy csak abban az esetben fontos a tárca, ha liberális frakcióból nevezik ki annak vezetőjét?

A sajtópropagandát figyelmen kívül hagyva, vitathatatlan, hogy a bővítéspolitika uniós biztosi portfólió évtizedek óta a mindenkori Európai Bizottság egyik legnagyobb súllyal rendelkező posztja.

Persze, még hosszú az út a biztosok kinevezéséig, de már az is jelzésértékű, hogy a koalíciós partnerek ellenkezése mellett is, Trócsányi László is a biztosi posztok várományosai között van, egy csomagban a többi biztosjelölttel.

És amikor a hír, miszerint Trócsányi László lesz a bővítési biztos, felröppent a médiában, a Szabad Magyar Szó hogyan kommentálja?! Idézem: „Szerbia ennél jobb hírt nem is kaphatott volna!” Persze, mindezt jó adag iróniával tálalva. Könyörgöm, nem az az érdekünk, hogy az itt élő polgároknak jó legyen? Hogy nekünk jó legyen? Vagy az lenne a legjobb, hogy teljesen tönkre menjünk, hogy a folyamatosan kritizálóknak igazuk legyen?!

Esetleg megint csak értékrendbeli a különbség, és tulajdonképpen a gondot az jelenti egyeseknél (értsd: szabadosoknál), hogy olyan politikusok is fontos pozíciót tölthetnek be az EU intézményeiben, akik megvédik a nemzetek és nemzetiségek Európáját.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon