Divatbojkott, avagy a bojkott divatja

Mostanában divatossá vált bojkottálni a választásokat itt szűkebb pátriánkban. A tavalyi MNT-s választások bojkottja után, a VMDK immár a következő évi köztársasági választásokat is bojkottálni fogja.

A VMDK ernyőszervezete, a Szövetség Szerbiáért hétfőn hozott döntést a jövőre esedékes választások bojkottálásáról, így a VMDK tanácsa is hétfőn egyhangúlag eldöntötte, hogy bizony ők is bojkottálnak.

Fél évvel a választások kihirdetése előtt. Ami biztos, az biztos. Vagyis a koalíciós partnerek után immár szabadon.

El kell ismerni, hogy ezúttal komolyabban foglalkoztak a bojkott tematikájával, ugyanis nem az aláírásgyűjtés közben jöttek rá (miután felmérték, hogy itt bizony nem lesz meg a szükséges számú aláírás), hogy akkor mégis bojkott, hanem körülbelül hét hónappal a választások előtt már meghirdették közleményben. Ezt már lehet középtávú tervezésnek nevezni. Biztos, hogy az ilyen korai bojkottnak megvannak az okai, ámbár nem tudom elképzelni, hogy valójában mik is lehetnének azok. Mondjuk rá a tagság és a pártszimpatizánsok drasztikus megcsappanása? Csak találgatok.

Mi lehetne a következő lépés? Közleménypolitika vagy utcára vonulás? Közleménypolitizálást már láttunk a vajdasági politikai és közéleti palettán és tudjuk is az eredményét. Az utcára vonulás pedig létszám és társadalmi lefedettség kérdése is. És ezek már kérdésesek a VMDK esetében.

De akár lehetne egy örökös bojkott is. De ahhoz miért is kellene fenntartani egy egész pártapparátust? Hogy minden választás előtt kiadjon egy közleményt a bojkottról? Avagy abban reménykednek, hogy a bojkott majd megpuhítja a keményen politizáló magyar érdekvédelmet és végül a VMSZ bukását fogja eredményezni?! Erősen kétlem.

Meg amúgy a vajdasági magyar közösségnek pont erre van ugye szüksége: megmérettetéstől rettegő bojkottra és közlemények kiadására korlátozott pártra.

Hiába, ami „történelmi”, az már történelmi, a választások pedig a megmérettetésre valók.

Az EBESZ-megfigyelői pedig figyelemmel kísérik majd ezeket a választásokat is.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon