Civil örvény

Magyarországon a parlament elfogadta az új civil törvényt, mely szerint az a civil szervezet, aki több, mint 7,2 millió forintot kap külföldről, az köteles 15 napon belül regisztrálnia magát bíróságon mint külföldről támogatott szervezet valamint részleteznie kell tételesen egy formanyomtatványon a beérkezett összegeket. Na, bumm. Mi ebben a probléma? Kérem az, hogy átlátható lesz a finanszírozás.

Egy civil szervezet alapesetben egy társadalmi kihívás enyhítésére (pl. hajléktalanok megsegítése, környezetvédelem) vagy az adott közösség életének a gazdagabbá tételére (kultúra, sport, szabadidő) jön létre. A tevékenységét vagy belső (tagdíjak) vagy pedig külső  (állam, EU, külföldi szervezetek) forrásokból biztosítja, melyeket a mindennapi aktivitásaira fordítja.

Amennyiben a forrás EU-s vagy a magyar államtól jön, úgy teljes mértékben átlátható a finanszírozás. Amennyiben külföldről, akkor már nem láthatjuk, hogy mire és miért kapta a szervezet a pénzt. Az új törvény csak annyit kér, hogy civilek listázzák, hogy külföldről kitől és mennyi pénz áramlik be hozzájuk, 7,2 millió forint felett.

Először is, ha egy szervezet rendesen végzi az önként vállalt feladatait, akkor egy ilyen regisztráció miért probléma? Kaptam 8 milliót, hogy meleg ebédet főzzek télen a hajléktalanoknak. Naés? Kapom továbbra is, csinálom a dolgom, oszt jónapot.

Azért az összeghatárra is pillantsunk rá: a 7,2 millió forint, az majd’ 25000 euró. Egy helyi civil szervezetnek ez nem kevés pénz, ebből azért éves szinten sok mindent meg lehet valósítani, bármi is legyen vállalt feladat. Nem is a valós munkát végző civil szervezeteknek nem tetszik változtatás.

A 20. század végére egyesek rájöttek, hogy az általuk támogatott jótékonysági szervezetek a pénzért cserébe hamar lojálissá válnak.

A képlet egyszerű: én adok neked pénzt, hogy védd a fákat, cserébe viszont megkérlek, hogy ha én problémába ütközök, akkor segíts nekem.

Ez a 21. század hajnalára úgy alakult át, hogy ezek az érdekérvényesítők célzottan hoztak létre civil szervezeteket a céljaik megvalósítására. 2017-ben már nem én zörgetem a harasztot, hogy nekem mi és hogy felelne meg, hanem adok pénzt a szervezetemnek, akik majd ezt a feladatot elvégzik.

Ráadásul senki egy szót sem szólhat, mert nekik nincsenek önös érdekeik, hiszen ők civilek.

Hát ez a gond.

Érdekes módon, a külföldi donátorok ahelyett, hogy nyíltan és büszkén vállalnák a tevékenységüket, valahogy nagyon eldugják azt, hogy kit, hogyan és mennyivel finanszíroznak.

Rögtön egy vajdasági példa is akad:

az autonomija.info tavaly kapott 100.000 dollár támogatást a Rockefeller Brothers Fund-tól.

Választási évben, egy ellenzéki hírportál.

Alapvetően nem is lenne semmi gond ezzel, de repülőből is látszik, hogy egy külföldi, ha ekkora összeggel támogatja az ellenzéki hangokat egy választási évben, akkor így kihat a választásokra az adott országban.

Milyen jogon? A pénz jogán.

Visszatérve az anyaországba, ott is hasonló a helyzet. Ellenőrizetlen mennyiségben, ellenőrizhetetlen célokért pénz áramlik olyan véleményformáló erőkhöz, akik emiatt a pénz miatt nem függetlenek és ez kihat az ország mindennapi életére. Senki sem akarja ezt meggátolni, csak azt akarja elérni a törvény, hogy ez látható és transzparens legyen.

Minden nap ekézi a kormányközeli Civil Összefogás Fórumot az ellenzék, hogy honnan, miből van pénze a működésre, amivel semmilyen probléma nincs, átlátható módon kell működnie mindenkinek. Akkor viszont, a külföldről finanszírozott civilekről is szeretnénk tudni, hogy mennyi pénzt kapnak és azt mire költik.

Semmi gond nincs itt, csak vége a felülegyelet nélküli aranyéletnek.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon