Árgus

Az Árgus nonprofit civil szervezet éber figyelemmel/árgus szemekkel kísérte a nemzeti kisebbségek helyzetének alakulását, a jogaik megvalósulásáért felelős személyek és intézmények tevékenységét, azzal a céllal, hogy minderről kritikus hangon tájékoztassa a közvéleményt – tudtam meg mindezt, amikor bepötyögtem a keresőbe Bozóki Antal nevét és az Árgus szót.

Mindezek után, amit szintén az elsők között dobott ki a Google, az az, hogy megszűnt az Árgus honlapja, 2011-ben! Minderről az Árgus elnöke bloggjában számol be, amelyben többek között ekkor a következőket is írja: 

„A 2000. június 15-én alakult Árgus nonprofit civil egyesület, saját jövedelemmel nem rendelkezik, szerbiai de magyarországi támogatásban sem részesült. A Magyar Nemzet Tanács (MNT) a legutóbbi pályázatán sem került a támogatottak listájára – a pályázók 86-os száma alatt ez áll: »forráshiány miatt elutasítva«. Már a pályázatra jelentkezésünk előtt tisztában voltunk azzal, hogy Korhecz Tamástól, az MNT mostani elnökétől támogatásra nem számíthatunk. Azért sem, mert tíz éves kisebbségügyi titkárkodása alatt számtalanszol bíráltunk, tevékenységét kifogásoltuk és a testület elnökévé választását sem támogattuk. ”

Na, már most, csak azt nem értem, hogy akkor honnan ez a fene nagy meglepődés, bűnbak keresés, amit Bozóki Antal 2017. május 30-ai írásában tapasztalunk?

Az említett napon megjelentetett közleményében ismerkedhetett meg a nyilvánosság azzal a ténnyel, hogy megszűnik az Árgus nonprofit civil szervezet, lévén, hogy a Bethlen Gábor Alapítvány nem részesítette támogatásban.

De várjunk csak, ez az alapítvány nem magyarországi támogatásokat folyósít? Ha 2011-ben, amikor megszünt a honlap, és onnantól kezdve a civil szervezet munkásságának(?) ismertetése is komoly akadályokba ütközött, majd maga a szervezet végelgyengülésben kihalt, miért kéne hibáztatni, az elnöknek önmagán kivül, bárki mást is?

Mivel voltak előjelei annak, hogy veszélyben a civil szervezet, hiszen a mindennapi működési költségek kiadását, a komoly erőfeszítések ellenére sem tudták biztosítani az illetékesek, miért nem nyitottak a hű olvasóik, kísérőik felé, és kértek azoktól segítséget, úgy, mint azt az Autonómia portál tette nem is olyan rég? Ja, mert nincsen neki? Akkor meg minek ez a sok hűhó? A semmiért?

Vettem a fáradtságot és átnéztem a Bethlen Gábor Alap által támogatottak idei listáját.

Örömmel konstatáltam, hogy támogatásban részesült, többek között, a Ci-Fi Civil Központ, Zsoldos Ferenc Mosolytenger Gyermekfesztiválja, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének társadalmi, gazdasági kutatások projektje, az utóbbi időkben a szektáknak is otthont adó Népkör Magyar Művelődési Központ Interetno fesztiválja, és megnyugodtam, hogy dr. Csányi Erzsébet idén újra megszervezheti a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciáját.

További munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon